A rómaiaktól Hugonnai Vilmáig: ikonikus épületek között barangoltunk a Nagytétényi Sétán

by nora.farmosi

Két napon keresztül Budafok-Tétény kiállítóhelyein is izgalmas tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket, a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat részeként.

Garbóci László rendhagyó tárlatvezetése előtt a Nagytétényi Sétán végigjártuk a kerület ikonikus helyszíneit, és közben bepillanthattunk Tétény múltjába is.

Wahl Ildikó, a Nagytétényi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője kalauzolta az épületek és történetek között az érdeklődőket, akik közül sokan izgatottan várták a lehetőséget, hogy Tétény múltjában elmerülhessenek.

A Tétény vezérről elnevezett település történelmét a római korig visszamenőleg kezdtük, és a török hódoltságon át napjainkig jártuk végig a település főbb történéseit és a mostani városképet alakító épületeket is.

A történetekben gyakran visszaköszön Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, aki maga is tétényi volt. A kastélypark mellett a Nagytétényi út, a Nagyboldogasszony-templom, a Szelmann Ház, a Hugonnai Vilma Általános Iskola, és persze nem utolsó sorban a Nagytétényi Helytörténeti Gyűjtemény is szerepelt a megállók között.

Olvasta már?