Budafok-Tétény múltja és jelene: Garbóci László tárlatvezetésén megelevenedett a kiállítótér

by nora.farmosi

Két napon keresztül Budafok-Tétény kiállítóhelyein is izgalmas tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat részeként.

Miután a Nagytétényi Sétán végigjártuk a kerület ikonikus helyszíneit, a Magdolna Udvarban vettünk részt Garbóci László rendhagyó tárlatvezetésén a Helytörténeti Gyűjteményben.

A Magdolna Udvar Helytörténeti Gyűjteményének küldetése, hogy Budafok-Tétény kulturális emlékeit őrizze és bemutassa az érdeklődőknek. Nem először jártunk itt, az előző és a mostani alkalommal is az volt a benyomásom, hogy ez egy remek statikus kiállítás. Abban a pillanatban azonban, amikor Garbóci László, Laci bácsi elkezdi a tárlatvezetését, megelevenedik a kiállítótér. 

Laci bácsi előadása annyira érdekes és színes volt, hogy szinte beleláttunk a budafoki polgárok hétköznapjaiba. Múlt századokban jártunk, megismertük az akkor élt emberek világát, mindezt nagyon szórakoztató formában. A tárgyak személyes történeteket is elmesélnek, hiszen azokat a budafok-tétényi lakosok adományozták a gyűjteménynek.

A kiállításban külön szót érdemelnek a digitális megoldások. Az egyik képnél az is kiderült néhány kérdés után, hogy egy korabeli tanult polgár vagyok. Laci bácsi tárlatvezetésén ha még valaki nem vett volna részt, azt ajánlom neki, gyorsan pótolja be a hiányosságát. 

Olvasta már?