Havasi: Felesleges és gyermeteg a vita

by gaalt994

Havasi Gábor fővárosi egészségügyi tanácsnok a 225 millió forintos EBP-támogatás kapcsán reagált Karsay Ferenc polgármester állításaira.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester múlt heti online fogadóóráján egy kerületi lakos kérdésére válaszolva beszélt a kerület által korábban az Egészséges Budapest Program keretében elnyert, 225 millió forintos támogatásról. Karsay azt mondta, hogy Havasi Gábor (Momentum) fővárosi egészségügyi tanácsnok hibájából a kerület majdnem elesett 125 millió forinttól, azt pedig már korábban is sérelmezte, hogy Havasi a támogatást „a főváros eredményeként állította be, holott valójában ez a pénz címkézetten érkezik a kormányzattól”.

Erről szóló cikkünket olvasva Havasi Gábor megkereste lapunkat, hogy reagáljon a polgármester állításaira.

„Karsay Ferenc, Budafok-Tétény fideszes polgármesterének állításaival szemben a valóság az, hogy a támogatásról a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) döntött. A testületben a kormány és a fővárosi önkormányzat delegációja is egy-egy szavazati joggal rendelkezik, azaz a döntések vagy konszenzussal születnek, vagy ha nincs egyetértés, akkor nem születik döntés” – írja Havasi a döntéshozatalról.

„Az Egészséges Budapest Program idei pluszforrásainak elosztásáról szerencsére gyorsan megállapodtunk a kormánnyal, a döntést bárki megnézheti, nyilvános, azon Gulyás Gergely miniszter úr és Karácsony Gergely főpolgármester úr aláírása is szerepel” – folytatja. Havasi az erről szóló határozatot is mellékelte, amelynek fényében szerinte „felesleges és rendkívül gyermeteg az az izzadságszagú vita, melyet Karsay erőltet lassan két hónapja.”

Havasi Gábor elmondta, hogy az FKT döntése után valóban szükség van még egy kormányhatározatra is, melynek jelenleg közigazgatási egyeztetése zajlik, és hamarosan a kormány elé kerülhet. A Karsay Ferenc által említett „Kié a kis lapát?” vitát szintén másként látja a Momentum politikusa, arról a következőt írta:

„Az is tény, hogy az Egészséges Budapest Program kiegészítése – melyből a XXII. kerület is részesül – szintén egy főváros-kormány megállapodásnak köszönhető, mely 2019 év végén született Budapest új vezetése és a kormány között. Budafok-Tétény fideszes polgármesterén kívül senki nem vitatja sem a főváros, sem a kormány szerepét ebben, mindig mindenhol elmondom , hogy közös döntésről van szó. Javaslom Karsay Ferencnek, hogy kamaszos versengés helyett foglalkozzon valódi problémákkal és munkával, én ezt teszem” – írja Havasi Gábor, aki egy korábbi nyilatkozatára is hivatkozott a kérdésben.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Olvasta már?