Kié a kis lapát? – Karsay az EBP-támogatásról

by gaalt994

Budafok-Tétény polgármestere úgy véli, korábban bosszantó politikai vita zajlott az Egészséges Budapest Program keretében elnyert támogatás kapcsán.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester ismét megtartotta online fogadóóráját, ahol több lakossági kérdésre is válaszolt. Egy kerületi hölgy a Budafok-Tétény által az Egészséges Budapest Program keretében elnyert 225 millió forintos támogatásról kérdezett. A polgármester válaszában kitért egy korábbi politikai vitára is a támogatás folyósítását illetően, ami miatt szerinte a kerületi háziorvosi praxisok kis híján elestek a végül nekik jutó pénzösszegektől.

Karsay felidézte, hogy a kormányzati egyeztetés során derült ki, hogy a fővárostól 100 millió forintos támogatásról szóló igény érkezett a kormány felé, míg a XXII. kerülettől 225 milliós. „Nem értették ezt az ellentmondást, de jó a történet vége, mert megkaptuk a 225 milliót. De aztán jött a homokozós vita, hogy kié a kis lapát, amivel építjük a várat” – utalt a polgármester arra, hogy a támogatás a kormánynak vagy a fővárosnak köszönhető-e.

 Ő ugyanis korábban sérelmezte, hogy a megítélt támogatási összeget Havasi Gábor (Momentum Mozgalom) „a főváros eredményeként állította be, holott valójában ez a pénz címkézetten érkezik a kormányzattól”. Karsay Ferenc ezért annak idején levelet írt Havasinak, amelyben a támogatás folyósításának részleteiről kérdezett. „Bár az egészségügyi tanácsnokot kérdeztem, a gazdálkodásért felelős főpolgármester-helyettes válaszolt, amit ezúton is köszönök neki” – idézte fel Karsay Ferenc, aki a válasz egy részletét is felolvasta.

Az idézett szövegrészben arról tájékoztatták Budafok-Tétény polgármesterét, hogy az említett források a központi költségvetésből kerülnek kifizetésre, annak részleteiről kormányhatározat rendelkezik, valamint hogy a finanszírozott programokra vonatkozó támogatási szerződést az Emberi Erőforrások Minisztériuma köti az önkormányzattal, abban a főváros nem vesz részt.

„Ennyit az igazmondásról, a lényeg, hogy van 225 milliónk” – összegezte Karsay. Végezetül azt is elmondta, hogy a támogatást arra költik, amire eredetileg is szerették volna, a háziorvosi praxisok támogatására és CT-készülékekre.

Olvasta már?