Izgalmas tematikus koncerttel várja a BDZ a közönségét a Klauzál Házban!

by talastunde

A Budafoki Dohnányi Zenekar a november 12-i koncerjén olyan két darabot szólaltat meg, amelyek a maguk korában nem tudták kivívni a közönség elismerését, s több évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy ezek a művek méltó helyükre kerüljenek a zeneirodalomban.

A koncerten először  Edward Elgar egyetlen csellóversenye csendül fel. Elgar brit zeneszerző jelentősebbnek tartott darabjai közül ez az egyik utolsó, melynek alapdallamát egy mandulaműtét után jegyezte le állítólag a szerző, több napi szenvedés és fájdalomtűrés után. Később ebből a dallamból bontakozott ki a csellóverseny, melynek 1919-es ősbemutatója kudarcba fulladt a kevés próbának, és a karmester ellenszenvének köszönhetően. Jó néhány évtizeddel később, a legendás csellista, Jacqueline du Pré játszotta a darabot koncerten, mellyel sikerült a zenemű elismerését kivívnia. Ezen az estén a fiatal cselló­feno­mén, Danielle Akta tolmácsolásában hallható  a darab.

A koncert második felében Rachmaninov I. szimfóniája szólal meg. Az orosz szerzőt, bár kivételes adottságokkal rendelkezett zongorajátéka terén, fiatal korától kezdve foglalkoztatta a komponálás. Zenetanára kifejezetten ellenezte zeneszerzői ambícióit, ezért Rachmaninov végül elhagyta tanárát, aki így már nem akadályozhatta a fej­lődését. Első operájával, melyet 1892-ben komponált, nagy szakmai elismerést vívott ki magának, így felbátorodva folytatta a komponálást. Pár évvel ezután írta meg I. szimfóniáját, melyet akkori szerelme iránti lelkesedése inspirált. A mű bemutatója hatalmas bukás volt – állítólag a rosszul felkészült zenekar miatt –, amit Rachmaninov éveken át nem tudott kiheverni. Az idő azonban igazolta tehetségét, ma az egyik legjobb műveként tartják számon.

Az est során a BDZ-t  Yeruham Scharovsky, izraeli karmester vezényli.

ELŐADÓK:

Danielle Akta – cselló 

Vezényel: Yeruham Scharovsky

MŰSOR:

Elgar: Csellóverseny

Rachmaninov: I. szimfónia

Olvasta már?