Jurás: Közös érdek, hogy a kerületi vállalkozók átvészeljék a krízist

by gaalt994

Jurás László önkormányzati képviselő, a Civil frakció tagja, az ipartestület elnöke nyilatkozott lapunknak a helyi vállalkozók segítéséről, a főváros inkasszójáról.

Nehéz helyzetben vannak az idegenforgalomból élő vállalkozók, az éttermek, tudnak nekik segíteni?

Megteszünk minden tőlünk telhetőt. Előfordult már, hogy megkeresett vendéglátóegység azzal, hogy nem tudja fizetni az adót az ingatlan után. Annyit tudtunk intézni, hogy be kellett adni egy kérvényt a jegyző úrral egyeztetve, és ez alapján mérlegelik majd, hogy milyen kedvezményt tudnak neki adni az adó befizetéséből.

Segítségről nyilatkozik, mégis azt lehetett olvasni, hogy a nehéz helyzetben is inkasszáltak, vagyis leemeltek pénzt vállalkozók számlájáról.

A Fővárosi Önkormányzat emelte le a pénzt néhány vállalkozó számlájáról azonnali beszedési megbízással. Ebben az időszakban azt gondolom, hogy meg kellett volna tennie a fővárosnak azt a lépést, hogy felfüggeszti a pandémiás helyzet végéig. Amíg újra meg nem nyitnak az éttermek. Esetleg szeptember 15-ig, hogy a nyári szezont azért mindenki végigdolgozhatta volna, visszaállt volna a ha nem is a normális, de a már majdnem normális állapot, és akkor már újra beszedhette volna az adót a főváros vagy befizették volna a vállalkozók. 

De a főváros jogosan járó pénzéről van szó.

 A jogszerűségét nem vitatja senki, de a pandémia idején barátságtalan egy ilyen lépés. Főleg úgy, hogy állítólag egyes vállalkozók esetében épp megérkezett a kormányzati támogatás, amihez rendkívül nagy és nehéz procedúra után végül hozzájutottak, majd le is emelte a Fővárosi Önkormányzat a pénzt. Nem túl baráti ilyen súlyos egészségügyi és gazdasági helyzetben.

A főváros ugyanúgy nehéz gazdasági helyzetben van, ez nem indokolhatja ezt?

Tudjuk, hogy sajnos nekik sem könnyű, de lehettek volna türelemmel, amíg anyagilag összeszedik magukat a vállalkozók.

Tesznek lépéseket a kerületi vállalkozók segítésére?

A mozgásterünk kevés, a jelenségre fel tudjuk hívni a figyelmet. Javaslatot tudunk tenni, s ez mindenkire érvényes, hogy mivel a kerületben és az országban sok cég, egyéni vállakozó rendkívül nehéz helyzetbe került a járvány miatti kényszerű leállás következtében, próbáljon minden önkormányzati, kormányzati szerv kíméletes lenni,  és inkább segíteni. Közös érdek az, hogy a vállalkozók átvészeljék ezt a krízist, hiszen utána az adóbevételeik a teljes közösséget gyarapítják.

(Kiemelt kép: budafokteteny.hu)

Olvasta már?