Karácsony szerint át kéne nevezni a kerületben is utcaneveket

by gaalt994

Túl sok a férfiről elnevezett utca, kevés a női utcanév, ne csodálkozzunk hát, hogy Karácsony Gergely levelet írt a kerületi polgármestereknek.

A főpolgármester arra figyelmeztet, hogy az új közterületek elnevezése mellett a régiek átnevezése is szóba jöhet, hogy javuljanak a nemi arányok. Az utcanevek kérdésében a főváros dönt, de a kerületi önkormányzatok véleményét ki kell kérni, jöhetnek hát a pazar ötletek. Hogy megkönnyítsük Karsay polgármester úr dolgát, íme, szerény javaslataink: 

Az Ady Endre út lehetne Csinszka utca, a Bánk Bán utca lakói  a Gertrudis utcában lakhatnának ezentúl.  A Bem tábornok utca nevét lehetne cserélni Jeanne d’Arc utcára, a Béla utca ezentúl lehet Piroska utca, a Dézsma utca legyen Tartásdíj út, a Bimbó utca – hú, ezt inkább hagyjuk.

A Leányka utca meg a Pásztorlány utca megmenekülhet, és szerintem a Sárkány utca is, hiszen az az ismerősöm anyósáról van elnevezve. Nem az enyémről, mert az áldott jó lélek, és a huszonketto.hu rendszeres olvasója, ezúton csókolom.

 A Toldi Miklós utcának viszont vesznie kell. Névadóként javaslom az MMA-harcos lányt a sporttévéből, úgy tud ballal fojtani, hogy az anakondák ezt látva sírva húzódnának vissza az Amazonas meleg vizébe.

A Tanító utca ezentúl legyen Tanítónő utca, a Balta utca Seprű utca, a Gömböc utca pedig Dundika utca.

Persze nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik még nem tudták eldönteni, fiúk vagy lányok. Bár a feleségem szerint ilyen nincs, de csak azért mondja, mert ideológiailag nem eléggé képzett, most is például a szülőszobában fekszik és szül (de tényleg).

Az LMBTQ-arányok kialakításának kezdete lehetne a Fenyőrigó utca átnevezése, hisz ez érezhetően masculin név, nem ártana egy kis érzékenyítés. A Névtelen utca pedig legyen Szappho utca, úgyis tanulunk róla a suliban.

Karsay Ferenc polgármester kérdésünkre elmondta: ő ugyan nem érti, hogy a járványhelyzet idején miért ilyesmivel kell foglalkozni, de rajta nem fog múlni. Meghirdeti a lehetőséget, és ha a lakók kérik egy utca átnevezését, támogatni fogja. Azt viszont érdemes tudni, hogy átnevezés esetén új lakcímkártyát kell csináltatnia mindenkinek, a vállalkozóknak módosítaniuk kell a létesítő okiratot, azt bejelenteni a cégbíróságnak, módosítani kell az adatokat a számlavezető pénzintézetnél, kicserélni a bélyegzőt – s a lista még nem teljes. Emiatt akkor támogatja a változtatási kérelmet, ha az ötletgazda az utcában lakók többségének támogatását megszerzi, az aláírásgyűjtés ennek igazolására tökéletes.

Mint megtudtuk, Németh Zoltán alpolgármester tréfásan csak annyit mondott a levél kapcsán: a Kossuth Lajos utca lehetne Kossuth Lajosné utca – ezzel a technikával pillanatokon belül kiegyenlíthetőek az arányok. Viccet félretéve, nem könnyű nevet találni egy közterületnek – mondta a politikus.

Az átnevezések és a nemi vagy rasszbeli arányok kiegyenlítésére irányuló törekvésekről szerkesztői véleményként csak annyit: a diszkrimináció (hátrányos megkülönböztetés) elkerülésének a lényege az, hogy egy pozíció betöltésénél, egy sportversenynél, egy utcanévnél vagy épp egy elismerés átadásakor csak a teljesítmény számítson, ne a bőrszín, a vallási, a nemi hovatartozás. Ezért bődületes butaság például az Oscar-díjak átadásakor megkövetelni, hogy legyen afroamerikai vagy LMBTQ vagy bárki más a film alkotói között az elismerés kiérdemléséhez. Hisz pont az a lényeg, hogy nem számít, kínai, fehér, fekete vagy tarka az illető, csak az, hogy milyen színész, milyen operatőr. Ugyanez igaz arra a törekvésre, hogy a Forma-1-ben legyen több fekete autóversenyző. Olyan autóversenyzők legyenek, akik jól tudnak autót vezetni. Ne legyen semmi más szempont.

Az NBA-ben sem kell több vagy kevesebb fehér játékos, csak olyan, aki jól tud kosarazni. 
Ugyanez igaz a politikai életre is. A nők szavazati jogáért sokáig kellett küzdeni. A diszkrimináció ellen mindig fel kell lépni a védelmükben. Emiatt valóban oda kell figyelni a jövőbeni elnevezések esetén a kiemelkedő teljesítményű nőkre az élet minden területén. Ugyanakkor jelenleg szavazópolgárként ugyanúgy eldönthetik egy választáson, ki kerüljön a politikai élmezőnybe. A lényeg, hogy jó közösségi ember, megfelelő politikus  legyen.

Olvasta már?