Karsay Ferenc: Budafok-Tétényben mindenki fontos

by bcsenge

Karsay Ferenc hivatalosan is bejelentette, hogy újra indul a polgármesteri címért, és bemutatta a képviselőjelölti csapatát. Budafok-Tétény polgármesterét a többi között arról is kérdeztük, hogy milyen választási kampányra számít, és mit gondol az ellenfeleiről.

Mi van a szavak mögött? Úgy tudjuk, hogy még a korábbi szlogenjét is megtartotta az új kampányban.

A „Mindenki fontos!” hitvallás, nem szlogen: Budafok-Tétény településkultúrájának, hagyományainak megjelenítése – ha úgy tetszik, olyan elv, amit már nagyon régen alkalmazunk. Polgármesteri hivatalunk 2010-ben végzett egy kutatást: vizsgáljuk meg a teljes önkormányzati rendszert, teremtsük meg a lehetőséget arra, hogy az itt élő lakótársak, a döntéshozó településpolitikusok és a végrehajtók, a közigazgatásban és az intézményekben dolgozó köztisztviselők, alkalmazottak egyenrangú félként mondhassák el ötleteiket, javaslataikat településünkről, és minél szélesebb körben vegyenek részt a Budafok-Tétényre vonatkozó döntésekben. Erről könyv is született, a címe: Mindenki fontos, szerzői Gáspár Mátyás, Göndör András és jegyzőnk, Tevanné Dr. Südi Annamária. Az akkor megfogalmazott elv azóta sem változott: mindenki fontos! Minden Budafok-Tétényben élőnek a véleménye lényeges. Az elv gyakorlati megvalósításán már több mint tíz éve dolgozunk, messze megelőzve másokat. Erre büszke vagyok.

Mi akkor az újdonság, van ilyen egyáltalán?

A “Mindenki fontos!” nem az egyetlen lényeges gondolatunk. Felismertük, hogy a “Mindenki fontos!” elv alapján kell szövetséget kötnünk a civilekkel, azokkal az emberekkel, akik nem pártpolitikai alapokon élik a mindennapjaikat, de begyökerezett közösségekben dolgoznak. Akár 100 évnél is régebben alapított közösségekben, mint például a Baross Gábor-telepi Polgári Kör vagy a Budafok-Tétény Általános Ipartestület. Szoros együttműködést ajánlottam nekik, mert a sokak által nehezen emészthető pártpolitikai stílus helyett helyi ügyekre összpontosító, gyakorlati szemléletet képviselnek. Számítunk a tapasztalataikra, és segítünk a célkitűzéseik megvalósításában. Tizenkét egyéni jelöltből négyen a civilek sorából kerültek be a csapatunkba.

Ez azt jelenti, hogy akkor a képviselői csapatban nem mindenki fideszes?

Azt jelenti. Amikor az utcán, a piacon, a boltokban beszélgetek az emberekkel, gyakran mondják nekem, hogy megcsömörlöttek a pártpolitikai sárdobálástól. Elvárják, hogy a helyi képviselők Budafok-Tétényért dolgozzanak, ne a pártjuk legyen az első. Igazuk van. Ezért a másik gondolat, amire a kampányunkat alapozzuk a “Több önkormányzat, kevesebb politika!” Itt azonban a politika alatt kimondottan a pártpolitikát értem, mivel a politika általánosságban sokkal többet jelent, mint a pártpolitika. De nem akarom ezt túlmagyarázni, úgyis mindenki érti.

Mit gondol, ki lesz majd az ellenfele? Esetleg előválasztáson fog ez eldőlni?

Jelenlegi információink szerint a baloldal összefogás keretében közös jelöltet szeretne indítani. Ezt elkezdték felépíteni, de eléggé recseg-ropog az építményük. A legutóbbi információk szerint lesz előválasztás március folyamán, érdeklődve várom. Sportolóként tudom, hogy alapvetően mindegy, mi a mérkőzések sorrendje, hogy ki az aktuális ellenfél. Aki győzni akar, annak mindenkit le kell győzni. A sorrend számomra másodlagos.

Van valamilyen együttműködés Havasi úrral vagy Perlai úrral?

Szerintem a két jelölt között alapvető különbség van. Míg Perlai Zoltán régi budafok-tétényi család sarja, akinek már a dédszülei is kerületiek voltak, ismeri és érti településünket, addig a momentumos fiatalember valahonnan Pestről, talán Zuglóból talált ide hozzánk és ismerkedik – inkább kevesebb mint több eredménnyel – a helyi speciális viszonyokkal. Egyikükkel biztosan tudok együttműködni, másikukkal biztosan nem.

Milyen választási kampány lesz, mit gondol? Az ellenfelei ön szerint mire készülnek?

Nagyon szeretném tudni, mit terveznek és ki lesz az ellenfelem, meg hogy milyen kampányt szerveznek, de biztosat csak a sajátomról tudok mondani. Azt szeretném, ha nyugodt és szakmai érveken alapuló kampány lenne. Ugyanakkor nincsenek illúzióim. Ha vetíthetek előre képeket, akkor azt tudom mondani, hogy ha Perlai úrral fogjuk összemérni az erőnket, akkor sokkal nyugodtabb és megalapozottabb kampányra számíthatunk. A másik párt, az olimpiagyilkos párt, csak rombolni tud. Egész pályafutásuk erről szól. Azt gondolom, hogy összeragasztott, összekoszolt város, a hazugságok és a rombolás előtérbe helyezése várható tőlük. Ennek a hátterében az az emberi-erkölcsi gyengeség van, hogy sokkal fárasztóbb építeni, dolgozni, kedvező benyomást kialakítani saját magunkról az emberekben, mint bemocskolni másokat. Azt ígérem, hogy a mi csapatunk nem nyúl a hazugság, a karaktergyilkosság, a környezetrombolás eszközeihez, mivel “Mindenki fontos!”, és több önkormányzatra, kevesebb politikára van szüksége Budafok-Téténynek!

Olvasta már?