Karsay: Kérek egy kis pénzt Kerekestől

by gaalt994

Perel az önkormányzat, mert milliós bírságot kapott az egyik közbeszerzés miatt a Közbeszerzési Döntőbizottságtól – írtuk meg a szándékaink szerint minden álláspontot bemutató cikkünkben, de úgy tűnik, a téma körül igencsak forrnak az indulatok. Több telefont és üzenetet is kaptunk, Tóth Endre (Momentum) és dr. Dallos Zsolt közbeszerzési szakjogász levelével azóta frissítettük a cikket. Most Karsay Ferenc polgármestert faggatjuk az ellenzék által feltett kérdések és az ügy kapcsán.

Polgármester úr, összedobják a pénzt, ahogy Havasi Gábor (Momentum) javasolta, a bírságra?

Persze, megyek is a héten Kerekes úrhoz, a kerületi Momentum frakcióvezetőjéhez, elsőként kérek tőle egy kis pénzt, hisz Perlai úrral (DK – a szerk.) együtt ő is látta és véleményezte az anyagot, volt is módosítási javaslatuk, de nem azzal a témával kapcsolatban, ami végül a bírságot eredményezte.

Ugye most viccel?

Persze. Kicsit bosszant, hogy tényleg átláthatóan folytatunk le minden eljárást, bevonjuk az ellenzéket is, utána pedig úgy tesznek, mint aki nem tudott semmiről, és mindenből műbalhét kreálnak.

Azért mégiscsak megbüntette a kerületet a Közbeszerzési Döntőbizottság, ez nem elég ok?

Olyan dolog miatt, amit senki, az ellenzék sem érzett problémának a pályázat kiírása és bírálata során. A Döntőbizottság határozatával nem értünk egyet, ezért bírósághoz is fordultunk.

Ez azonban nem halasztó hatályú a bírság befizetésére.

Így van, de fellebbezésre nem volt lehetőség, hisz a Közbeszerzési Döntőbizottság autonóm államigazgatási szerv, és ilyenkor a bíróságtól kell kérni a felülvizsgálatot. Egy korábbi esetben is így volt, vissza is utalták a pénzt.

Igen, csakhogy ott a bíróság új eljárásra utasította a Közbeszerzési Döntőbizottságot, akik újból kiszabtak büntetést, csak kisebbet, ezt Tóth Endre önkormányzati képviselő (Momentum) írta meg a huszonketto.hu-nak.

Ha Tóth úr nem lenne szokás szerint felkészületlen, vagy szándékosan megy szembe az önkormányzat, az itt élők érdekeivel, akkor nyilván másra is felhívja a huszonketto.hu figyelmét. Gondolom, azt is megírta Önöknek, hogy az önkormányzat újból bírósági felülvizsgálatot kérhet és kért is. Mégiscsak furcsa, hogy a bírósági döntés után, ami megsemmisítette a korábbi döntést, a Döntőbizottság ugyanazzal az indoklással, ugyanazt a döntést hozta. Mivel az előző bírósági döntés alapján ezt a határozatot nem hozhatta volna a Közbeszerzési Döntőbizottság, szerintem itt is ugyanúgy nekünk van igazunk, s ez hamarosan be is bizonyosodik.

Ezzel együtt nem tartja aggasztónak, hogy mégiscsak második alkalommal kaptak büntetést?

Mint említettem, egyik ügy sincs lezárva. Inkább azt tartom aggasztónak, hogy a kerületet betámadják akkor, amikor momentumos és összefogásos polgármesterek másutt sokkal nagyobb büntetéseket kaptak.

Mire gondol?

A főváros például összesen 172 millió forint büntetést kapott, négyszer is kaptak pénzbüntetést, a XIX. kerület 100 milliót és még 10 milliót, a IX. kerület összesen 6 milliót, a VIII. kerület összesen 60 milliót, de a IV. kerületet is büntették már meg. Miről beszélünk? Ami sokat elárul a felkészültségükről és jellemükről, és el is szomorít, hogy saját kerületüket, Budafok-Tétényt szúrják hátba. A következő lépésben lehet, hogy valamelyik momentumos EP-képviselő követeli majd kerületünk példás megbüntetését. Persze ez igazán egyértelmű jele lenne annak, hogy jó úton járunk (nevet – a szerk.).

A bírálatok között volt az is, hogy az önkormányzat közbeszerzési bizottsága politikai kifizetőhely, ezt hogy látja?

Próbáltam gesztust gyakorolni, és bevonni DK-s politikust  a bizottság tagjaként a munkába, amit írásban utasított vissza. Lehet, hogy legközelebb letérdelek, mert ez a BLM-nek is bejön. De mivel hiszek az együttműködés szükségszerűségében az önkormányzati munkában, azért vannak ellenzéki tagjai is a bizottságnak. Perlai és Kerekes képviselő urak pedig tanácskozási joggal vannak jelen.

Tóth úr elküldte nekünk a tagok fizetési listáját is. Miért nem kap mindenki egyforma pénzt?

Mert a juttatást befolyásolja, hogy van-e más önkormányzati munkája, tisztsége a tagnak, ahonnan pénzt kap, és az is, hogy mekkora a ténylegesen végzett munka mennyisége.

Az ügynek milyen tanulsága van Ön szerint?

Természetesen minden esetben értékeljük az előzményeket, a tanulságokat, és ahogy eddig, úgy ezután is mindig arra törekszünk, hogy Budafok-Tétény polgárainak érdekében a legjobb döntéseket hozzuk. De az is tanulság, hogy legutóbb a videójukban azt mondtam a huszonketto.hu-nak, Tóth beszállása a közös oltási kampányba egy tanulási folyamat biztató jele, de egyértelműen látszik, van hova fejlődniük, hogy felkészületlenségükkel, gyermekded indulataikkal ne csak romboljanak, hanem végre alkossanak valami pozitívat is.

Olvasta már?