Perel az önkormányzat a közbeszerzési bírság miatt

by gaalt994

Kétmillió forintra bírságolták Budafok-Tétény önkormányzatát a közbeszerzési törvény megsértése miatt, az önkormányzat bírósági felülvizsgálatot kér. Havasi Gábor (Momentum) egy közösségi médiában megosztott posztban megjegyzi: a számlát az adófizetők állják. A politikus bírálja a kerület közbeszerzési gyakorlatát.

Az önkormányzatnak ki kell fizetnie a számlát, de jogorvoslattal élhet. Mint a huszonketto.hu megtudta, keresetet nyújtanak be a döntés megváltoztatása érdekében, ha a bíróság a javukra dönt, ez esetben a pénzt is visszakapják. Budafok-Tétény önkormányzata 2020 szeptemberében indított közbeszerzési eljárást a polgármesteri hivatal és más önkormányzati épületek portaszolgálatának és recepciószolgáltatásának biztosítására.

Az önkormányzat 2021. január 18-án a FIGYE-LŐ ŐR Biztonsági Szolgálat Kft.-t nyilvánította győztesnek. A második legjobb ajánlatot adó cég, a Vector Management Kft., vitatta a győztesnek nyilvánított cég ajánlatának megfelelőségét. Az önkormányzat a panasznak helyt adott, a FIGYE-LŐ ŐR Kft. ajánlatát érvénytelenné nyilvánította, és győztesnek hirdette ki a Vector Management Kft.-t.

Ám jött az újabb fordulat: az eredetileg harmadik legjobb ajánlatot adó cég, a PREVENTÍV Védelem Kft. beadványt nyújtott be, miszerint a Vector Management Kft. ajánlata sem törvényes. Ezt a bejelentést az önkormányzat elutasította, így került az ügy a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

A Döntőbizottság helyt adott a panasznak, és megállapította, hogy az önkormányzat nem megfelelően vizsgálta meg az ajánlatokat, és ezzel megsértette a közbeszerzési törvényt. A mulasztás miatt 2 millió forint bírságra, továbbá 438 ezer forint eljárási költség megfizetésére kötelezte az önkormányzatot.

A Havasi által megosztott poszt szerint “a fentiek igazolják a XXII. kerületi ellenzék képviselőinek álláspontját, hogy súlyos problémák vannak az önkormányzat közbeszerzési gyakorlatával.” A poszt szerint a polgármester politikai kifizetőhelyként használja a Közbeszerzési Bizottságot, amelynek tagjai nem értenek a közbeszerzésekhez.

Ugyanakkor többek szerint meglepő mindezt Karsay Ferenc nyakába varrni, hisz információink szerint például két Momentumos politikus, Kerekes Gábor és Tóth Endre is tanácsnoki joggal részt vett a szabálytalannak minősített eljárásban. Már amennyiben egyáltalán szabálytalan volt, ez a jogerős bírósági döntés után kiderül. Mindenesetre az önkormányzatnak korábban volt már pere hasonló ügyben, akkor végül 3 millió forintról 2 millió forintra mérsékelték a kiszabott büntetést. Hogy ezúttal mi lesz, arról természetesen beszámolunk majd, miként valamennyi fejleményről is.

FRISSÍTÉS: Tóth Endre, a Momentum Mozgalom önkormányzati képviselője cikkünk megjelenése után jelezte szerkesztőségünk felé, hogy lapunk erre vonatkozó értesülése nem fedi a valóságot, mivel sem ő, sem Kerekes Gábor “nem tagjai a Közbeszerzési Bizottságnak, így ha akartak sem tudtak volna részt venni az eljárásban“.

Tóth Endre az alábbi helyreigazítást kérte lapunktól:

“A hatályos közbeszerzési szabályzat szerint a Közbeszerzési Bizottság tagjait a polgármester nevezi ki, jelenleg a következő személyek alkotják, ők az alábbi juttatásért végzik a munkájukat: 

  • Németh Zoltán – nem kap plusz juttatást a feladatért
  • Krieger Krisztina  – nem kap plusz juttatást a feladatért
  • Zugmann Péter – nem kap plusz juttatást a feladatért
  • Daróczi Károly –  havi bruttó 351.300 Ft 
  • Vizi Sándor – havi bruttó 338.500 Ft. 
  • Iván János – a havi bruttó 194.750 Ft
  • Jurás László – havi bruttó 590.000 Ft

Noha minden képviselőnek joga van tanácskozási joggal jelen lenni a KB ülésein, ez mindössze annyit jelent, hogy véleményt formálhat, szavazni nem szavazhat a közbeszerzésekről. Én azonban még csak nem is vettem részt az érintett ülésen. Ennek mentén értetlenül állok és a felelősség méltatlan kenegetésének tartom a cikkben történt nevesítésünket.

FRISSÍTÉS #2: Az alábbiakban közöljük Dr. Dallos Zsolt közbeszerzési szakjogász álláspontját:

Tóth Endre és Kerekes Gábor valóban nem tagjai a Közbeszerzési Bizottságnak. A Polgármester Úr felajánlotta, hogy az ellenzék jelöljön ki két képviselőt, akik a Közbeszerzési Bizottság ülésein tanácskozási joggal részt vehetnek.

Az ellenzék Kerekes Gábor és Perlai Zoltán frakcióvezetőket javasolta. A cél az volt, hogy az ellenzék minden tagja az összes információ birtokába kerüljön a Közbeszerzési Bizottság tevékenységéről.

A két frakcióvezető teljes körű tájékoztatást kap, a Közbeszerzési Bizottság munkájában aktívan részt vesz. Javaslataikat a Közbeszerzési Bizottság számos esetben befogadta.

Olvasta már?