Pótolni fogják a Péter Pál utcai vadgesztenyefákat

by gaalt994

A beteg példányok kivágása a pandémia miatt tolódott a fészkelési időre, ám ősszel a FŐKERT pótolni fogja őket. A társaságtól arra is részletes választ kaptunk, hogy szerintük miért nem éri meg tovább kezelni a problémás egyedeket.

A napokban számoltunk be arról, hogy az illetékes FŐKERT Zrt. munkálatainak keretében több beteg fát is kivágnak a Péter Pál utcai vadgesztenyefasorból. A sok, 100 évesnél is idősebb fához sok helybéli kötődik érzelmileg, közülük sokan álltak értetlenül a hír hallatán. Ennek okán megkerestük a kivágási munkálatokért felelős FŐKERT-et.

„A XXII. kerületi Péter Pál utcai fasorban Társaságunk faápoló szakemberei 19 db fa kivágásának szükségét állapították meg, melyek oka az erősen leromlott egészségügyi állapot. Ezek a fák a környezetükre, azaz elsősorban az alattuk sétáló járókelőkre, másodsorban pedig az elhaladó járművekre jelentenek veszélyt. Olyan mértékű gyökér-, törzs- vagy koronasérüléseik vannak, amelyek a legtöbb esetben semmilyen beavatkozással nem javíthatóak, a korhadás, sérülés folyamata nem lassítható” – vázolta az okokat Simonyi Gábor, a Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetőjeaki a szakmai indokokat is részletezte.

„A fákon jellemzően gyökérnyaki korhadások láthatóak, amik a gyökér károsodását is jelentik, ezek a fák állékonyságát nagyon jelentősen rontják. A fák törzsén korhadások, kéregsérülések, illetve korhadásra utaló gomba termőtestek figyelhetőek meg. Ezeknek a fáknak a statikai megtartó képességük erősen bizonytalanná vált, míg a törzsön található sérülések együttesen a fa tápanyagszállítási képességét rontják, ezáltal a fák vitalitása jelentősen romlik. A fák koronáiban is olyan mértékű sérülések figyelhetőek meg, korhadások, odvasodások, amelyek miatt az élettani funkcióikat nem képesek megfelelően ellátni” – írta.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az említett 19 egyed között vannak-e menthető példányok, amelyeknek elkerülhető a kivágása, azonban, mint megtudtuk, megtartásuk sem lakossági, sem fenntartói oldalról nem érné meg.

„Bizonyos fák esetében olyan nagymértékű beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy a fa megmaradhasson, ami nincs arányban a fa által nyújtott ökológiai szolgáltatással (oxigéntermelés, pormegkötés, árnyékolás, párologtatás, stb.). A beavatkozással a fák élettartama jelentősen nem hosszabbítható meg, és folyamatos kockázatot jelentenének a környezetükre” – írta a FŐKERT.

A hatályos rendelet fényében viszont ezzel együtt is tilos lenne a fák kivágása fészkelési időben. Erre a koronavírus-helyzet miatt kerül sor mégis a válaszuk szerint:

„2020.12.21-én, a 19 db fára fakivágási kérelmet nyújtottunk be a XXII. kerületi önkormányzathoz, kérelmünkhöz csatoltuk a fák állapotát részletező vizsgálati adatlapokat. Az önkormányzat kérelmünket megalapozottnak találta, és határozatban döntött a fakivágási engedély megadásáról, amely Társaságunkhoz 2021.03.03-án érkezett be. Sajnos azonban a pandémiás helyzet miatt a fakivágásokat már csak április végére tudtuk ütemezni. A fák kivágása előtt, minden esetben zoológiai vizsgálatot is végzünk a Magyar Madártani Egyesület munkatársainak segítségével, a fészkelő madarak és a rovarok védelme érdekében. A munkatársak a felmérések során védendő fajt nem figyeltek meg.”

Simonyi Gábortól azt is megtudtuk, hogy a most kivágásra kerülő fákat a FŐKERT az őszi ültetési szezonban pótolni fogja.

Olvasta már?