Hétfőn kezdik kivágni a történelmi fasor fáit Budafokon

by gaalt994

Nem a kerületi önkormányzat, hanem a FŐKERT vágatja ki a Péter Pál utcai vadgesztenye fasor beteg fáit.

Az egészségeseket nem, csak a megvizsgált, beteg fákat. Összesen 19-et, ha jól számoltuk. Ám sokak szerint ezek közül jó párat meg lehetne menteni. A Péter Pál utca Budafok gyöngyszeme, a szőlőkultúra virágzása idején legendás helyszíne volt hírességek romantikus sétáinak. Ma is sokan imádják a száz évnél is idősebb vadgesztenye fasort.

Mi is ellátogattunk ide. A vágásra kijelölt fákon cetliket találtunk, rajta a vizsgálati eredményekkel. A fakivágásokkal kapcsolatban információink szerint néhány helyi lakosban a demonstráció gondolata is felmerült, a fák védelmében.

Az valóban kérdéses, a fővárosi kertészeti cég vajon ismeri-e a kerület 7/2020. (IV.23.) önkormányzati rendeletét, hiszen április és szeptember között elvileg tilos a fakivágás, ez fészkelési idő a madaraknak. Persze balesetveszély esetén ettől el lehet térni, de kérdéses, erről van-e szó a fák esetében. Alighanem közvetlen életveszélyről nem beszélhetünk, ez esetben azonnal kivághatták volna bármelyiket, be se kellett volna jelenteniük.

Mégis úgy tűnik a cetliken olvasottak alapján, erre hivatkozva lesz a vágás, s ilyenkor az önkormányzat nem tud mit tenni, nincs hatásköre. Az egyik helyi lakos úgy véli, bejelentették a vágást, kicsúsztak az időből, így most életveszélyre hivatkozva tehetik ezt. Az előbbi esetben felléphetett volna az önkormányzat a rendelet megsértése miatt, így nem tud.

A fák száma nem lesz kevesebb, ezt fontos tudni. Kétségtelen, hogy gazdaságosabb egy új fát elültetni, mint egy beteg fát évekig kezelgetni. De itt nem szabad megfeledkezni mindarról az érzelmi kötődésről, ami kialakult a hosszú évtizedek során. Szeretjük ezeket a fákat.

Természetesen kerestük a FŐKERT-et is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket, s még foglalkozunk a témával, tájékoztatjuk Önöket a fejleményekről.

Olvasta már?