Karsay kiderítette, milyen lezárások lesznek a kerületben

by ildikarakai

Karsay Ferenc polgármestert kérdeztük a Tóth József utcai körforgalom és környékének ügyében.

A múlt héten élő adásban számolt be róla, hogy továbbra sem tudni, mikor kezdik el a munkálatokat. Van valami fejlemény azóta? 

Jó hírem van, sikerült összehozni egy megbeszélést a beruházó képviselőivel, valamint a kivitelezést végző Strabaggal, és ott hangzott el, hogy legkorábban november közepén tud elindulni a beruházás.

Az eredeti tervek szeptember elejére vonatkoztak. 

Igen, a kerületi borfesztiválnál pedig azért nem zártuk le a Kossuth Lajos utcát, mert nem akartuk hátráltatni az induló építkezést, ami a tervek szerint szeptemberben indult volna. Most november közepe a legkorábbi időpont. Ezzel szemben én szkeptikus vagyok, mert az is kiderült, hogy a legtöbb engedély még nem áll rendelkezésére a kivitelezőnek. Addig halogatták, hogy a már kiadott engedélyek lejártak, és most kezdik el őket újra megkérni. Van köztük olyan, amit legkorábban fél év múlva kaphatnak meg.

Mikorra készül el a körforgalom?

A felsoroltaktól függetlenül azt ígérték, hogy a befejezési határidőt tartani fogják. A munkaterület átvételétől 270 nap, 2023 júliusáig be kell fejezniük.

Ön szerint tudják majd tartani ezt a határidőt?

Úgy vélem, hogy ez az időjárástól jelentősen függ. Ha olyan enyhe telünk lesz, mint a tavalyi, akkor van esély, hogy be tudják fejezni. Az embereknek viszont fel kell készülniük, mivel sok bosszúságot fog okozni.

A gyakorlatban milyen változásokra lehet számítani a közlekedésben?

A hegyről levezető Tóth József utca egy sávra fog szűkülni és lámpás forgalomirányítással lesz megoldva a közlekedés. Várhatóak torlódások ezen a szakaszon ( Tóth József utca – Nagytétényi út kereszteződése ). Lesz olyan szakasza is a munkálatoknak, amikor a Kossuth Lajos utcában a parkolóhelyeket lezárják – egészen az Ipartestületig el lesz zárva a parkolási lehetőség, ami a mentőállomás ki- és behajtását is érinti majd. Ez extra figyelmet igényel majd. Olyan is lesz, amikor a Kossuth Lajos utcát teljesen lezárják, és kétirányú lesz a Mária Terézia utca, ami azt jelenti, hogy a Mária Terézia utca teljes hosszán lehetetlen lesz parkolni. 

Az önkormányzat fel van készülve a helyzetre?

Mivel ez egy fővárosi beruházás, jelentősen korlátozottak a lehetőségeink. Várnak ránk megpróbáltatások, és a lakosság ilyen esetben mindig hozzánk fordul, hogy találjunk megoldást, gyorsítsuk a munkát. A felsoroltak miatt türelemre kérem a lakosságot, mert a kereszteződés felújítása megéri az áldozatokat, és ami rajtunk múlik, mindent megteszünk, hogy segítsük és gyorsítsuk a munkálatokat, hogy minél kevesebb bosszúsággal ússzuk meg ezt a féléves időszakot. 

Van rá esély, hogy a kivitelező mindent időben közöljön, hogy mikor mit fognak lezárni?

Élő videóban mondtam el az embereknek, hogy amint lesz információnk, azt tudatjuk majd velük. Erre a helyi DK frakcióvezetője odakommentelt, hogy ő is megkérdezte a BKK-t, és neki válaszoltak – majd bemásolta a levelet, amiből kiderült, hogy nem tudják, hogy mi lesz. Ha különböző embereknek másfajta választ adnak a fővárosi és önkormányzati források, az csak a zűrzavart fokozza. Ezért kértük őket és ebben egyet is értettek, hogy közösen kommunikáljunk. Ebben is partnerek leszünk, és minden felületen tájékoztatni fogjuk az embereket. A többi között a Huszonkettő szerkesztőségét is megkérem, hogy segítsék a tájékoztatást, hiszen ez a beruházás megéri az áldozatokat, a helyi közlekedést a jövőben jelentősen megkönnyíti majd. 

Olvasta már?