Két Margitszigetnyivel növelnék Budapest zöldterületeit, kerületi projektek is tervben vannak

by gaalt994

Komoly terv, komoly célokkal.

A Radó Dezső terv Budapest zöldinfrastruktúrájának fejlesztését tűzte ki célul. A terv az uniós fejlesztési ciklushoz igazítva a középtávon megvalósítandó programokat és projekteket listázza, melyek között budafok-tétényi helyszínek is szerepelnek. A terv átfogó céljai vezérelvként szolgálnak a főváros zöldinfrastruktúráját érintő programok és projektek kidolgozása során – írta hivatalos honlapján Budafok-Tétény önkormányzata.

Az említett átfogó célok a következők:

  • egészséges várost segítő zöldinfrastruktúra fenntartása,
  • klímatudatos zöldinfrastruktúra üzemeltetés,
  • biodiverzitás szinten tartását és lehetőség szerinti növelését segítő városi zöldinfrastruktúra fenntartás és fejlesztés,
  • együttműködésen alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztés,
  • okos zöldinfrastruktúra szolgáltatások bővítése.

Fontos cél az is, hogy a fővárosban az egy főre jutó zöldterületek mennyiségét 6 négyzetméterről 7-re növeljék. Bár ez az egy főre jutó adatot nézve nem tűnik soknak, valójában ez egész Budapestet nézve több mint két Margitszigetnyi terület parkosítását jelenti.

A projekt két XXII. kerületi helyszín, a Tétényi-fennsík és a Háros-sziget rehabilitációját is tartalmazza, de szerepel a listán a Budafok-Tétény életében szintén fontos Hosszúréti-patak tórendszerének felülvizsgálata is.

A Radó Dezső tervről részletesebben itt olvashat.

(Kiemelt kép: Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület)

Olvasta már?