Kik kaphatnak és milyen formában rezsitámogatást a kerülettől?

by ildikarakai

Még szeptemberben megszavazta Budafok-Tétény képviselő-testülete Karsay Ferenc polgármester javaslatára egy egymilliárdos tartalékalap létrehozását. Ezt követően kétpilléres támogatási rendszerről döntöttek az októberi testületi ülésen. Milyen támogatást kaphatnak rezsiszámlájuk kifizetéséhez a XXII. kerületiek? Németh Zoltán alpolgármestert kérdeztük.

-A támogatási rendszer két pillérének egyike a kiegészítő rezsitámogatás, amellyel a rezsiszámlák kifizetéséhez adunk segítséget. A másik pillér egy pályázati lehetőség kisebb felújításokra, hogy a rászorulók saját maguk is csökkenteni tudják a rezsiszámláikat.

Kik igényelhetik ezeket?

-Mind a két támogatási formánál hasonlóak az igénylés feltételei. Azok a kerületi lakosok jogosultak rá, akiknek a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér 60%-át, vagyis 120 ezer forintot, egyszemélyes háztartás esetén pedig a 70%-át, 140 ezer forintot.

Az első pillér esetében mekkora összegről van szó?

-Ez a téli időszakban, novembertől márciusig havi 15 ezer forintos támogatás.

A második, felújítási pillérről mit tudhatunk?

-Erről a pályázati lehetőségről is az októberi testületi ülésen döntöttünk, a Környezetvédelmi Alapról szóló rendelet módosításával. Budafok-Tétény lakói ez alapján olyan kisebb fejlesztésekre pályázhatnak majd, melyek révén energiát takaríthatnak meg – és egyben a környezetvédelemhez is hozzájárulnak. Tudni kell, hogy korábban is lehetett pályázni nagyobb beruházásokra, ezzel azonban csak kevesen éltek. Az új támogatási formát kisebb fejlesztésekre vehetik majd igénybe az alacsony jövedelmű családok. Ez vissza nem térítendő támogatás, önrész sem kell hozzá. A Környezet- és Közrendvédelmi Bizottság fogja kiírni a pályázatot, meghatározni, hogy mire lehet pontosan pályázni. Amint lehet rá jelentkezni, azonnal tájékoztatjuk az itt élőket.


Olvasta már?