Legendás sportoló kapta az első adag tűzifát Budafok-Tétényben

by gaalt994

Horváth Zoltán Magyarországon öt bajnoki címet szerzett, de kis híján kijutott a jégkorong abszolút elitjét jelentő amerikai ligába, az NHL-be is.

Amint arról korábban a Huszonkettőn is olvashattak, megkezdődött a szociális tűzifák kiosztása Budafok-Tétényben. Ezt a fajta támogatást azok a rászoruló háztartások igényelhetik az önkormányzattól, ahol fával fűtenek, és nem biztosítható a környezetbarát fűtési technológia kialakítása, illetve amelyekben az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a rendeletben előírt összeget. 

Az első adagot Karsay Ferenc vitte ki a címzettnek, akinek személyén maga is meglepődött. Az egykori jégkorongozó, Horváth “Öcsi” Zoltán volt az, akire a kerület polgármestere – szintén korábbi hokijátékosként – gyerekkora óta felnézett.

„Néha még manapság is eljárok hokimeccsekre, persze csak akkor, ha valamelyik gyerekem elvisz, illetve sokszor egykori játékostársam, Kereszty Ádám siet a segítségemre, ő szokott fuvarozni ide a közelbe, a Tüskecsarnokba” – mondta a Városházi Híradónak az Építők és a Ferencváros korábbi sportolója.

Horváth Zoltánnak azonban nemcsak a jégen, de a civil világban is izgalmasan teltek az aktív sportolóévek. “1970-ben, ahogy akkor mondták, disszidáltam Nyugat-Németországba, az akkori barátnőmmel. Játszottam is, az SC Riessersee csapatában, olyan legendával hokiztam együtt, mint a csehszlovákok világklasszisa, a nálam négy évvel idősebb Jozef Golonka” – mondta a német ligában eltöltött időkről “Öcsi”, aki kis híján még magasabb szintre jutott.

“Megkeresett egy frankfurti játékosügynök, és mondta, hogy van egy ajánlata a Los Angeles Kingstől, három évre. Az első idényben 25 ezer dollárt kaptam volna, a másodikban 30 ezret, a harmadikban 35 ezret. Az volt a kikötésem, hogy kapjam meg az amerikai állampolgárságot, de ez nem sikerült, ráadásul Kutas István, a magyar sportvezető kijött értem Münchenbe, és rábeszélt, hogy menjek haza. Engedtem neki… Pedig én lehettem volna az első és mindmáig egyetlen magyar NHL-hokis” – emlékezett vissza a történelmi lehetőségre.

(Kiemelt kép: budafokteteny.hu)

Olvasta már?