Magyar Táncok, Palotás, Intermezzo – brillíroztak a híres zenészek

by dombteto

Népszerű klasszikusok szerepeltek a 100 Tagú Cigányzenekar jótékonysági koncertjén, a Szelmann Házban. A rendezvényen a világhírű együttes szólistái varázsolták el a közönséget.

Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke kiemelte: ismét itthon lépnek föl, hiszen immár két éve A Magyar Örökség-díjas hungarikum Budafok-Tétényben kapott otthont, próbatermet. Ezt köszönte meg a zenekar azzal is, hogy jótékonysági koncertet adott a 47. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében.

“Két aranypánt van a homlokomon, magyarság és cigányság, egyikről sem kívánok lemondani” – idézte Beke Farkas Nándor Kovács József cigány származású költőt. Emlékeztetett rá, hogy az idén már 38. éve lesz annak, hogy megalakult a 100 Tagú Cigányzenekar, amely bejárta a világot, de igazán itthon érzi magát otthon, hiszen ennek a nemzetnek a tagja.

László Éva, az eseményt szervező Nagytétényi Polgári Kör elnöke elmondta, hogy a bevételt a koncertnek helyszínt adó Szelmann Ház további felújítására, az egykori tulajdonos, Szelmann Ignác pincéjének korszerűsítésére fordítják.

Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármester méltatta a 100 Tagú Cigányzenekar tevékenységét. A rendezvényen Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester is jelen volt. A közönség soraiban üdvözölhették Bodó Ágnes, valamint Kapos Miklós díszpolgárokat.

Lendvai Csócsi József, a zenekar művészeti vezetője, főprímása is fontosnak tartotta, hogy zenéljen a jótékonysági koncerten. A híres zenész a Rajkó Zenekar prímása volt egykor.

A klasszikusokat megszólaltatta: Mici Farkas Gyula – Brahms – V. Magyar Táncok című táncdarabot, Berki László koncertmester Erkel Hunyadi László című operájából a Palotást, Suki András – Kodály Zoltán Háry János című daljátékából az Intermezzót adta elő.

A Magyar Örökség-díjas világhírű 100 Tagú Cigányzenekar klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett hagyományos magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak. A zenekar, világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata révén került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, 2014. március 18-tól jogosult a hungarikum kitüntető cím használatára.

Szóka Júlia operettprimadonna Suki András kíséretében énekelt
Fellépett a Nádasdy Néptánccsoport

A koncert méltó része volt a 47. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztiválnak, amely – mint korábban többször is hírt adtunk róla – június 6-ig tart. A részletes programot itt találja!

Olvasta már?