A Klauzál Házba költözik a 100 Tagú Cigányzenekar hangszerparkja

by gaalt994

Interjú a zenekar elnökével, Beke Farkas Nándorral.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, miután biztossá vált, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak el kell költöznie a korábban bázisként használt VII. kerületi ingatlanból, Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc jelezte, hogy a XXII. kerület szívesen befogadja a világhírű zenekart (ahogyan egyébként a hasonló sorsra jutó Heti TV-t is). A polgármester személyesen egyeztetett a lehetőségekről a zenekar elnökével, Beke Farkas Nándorral, akit a körbevezetés során szerzett élményeiről, tapasztalatairól kérdeztünk.

Amikor kiderült, hogy el kell költözniük a VII. kerületből, Karsay Ferenc polgármester jelezte, hogy Budafok-Tétény szívesen befogadná az Önök zenekarát. Kapott esetleg máshonnan is hasonló ajánlatot?

Beke Farkas Nándor: Hála Istennek, akadnak jóakarók, többen is felhívtak engem, mikor megtudták, hogy el kell hagynunk korábbi otthonunkat. Konkrét egyeztetésről azonban csak a XXII. kerület esetében beszélhetünk, más helyeket nem néztem meg. A polgármester úr körbevezetett engem több helyszínen is, mindenhol bemutatott az ottani vezetőknek. Az ő hozzáállásuk is nagyon pozitív volt, jól esett, hogy ők is és a polgármester úr is ennyi időt szántak rám.

A polgármester körbevezette Önt a Klauzál Gábor Művelődési Központban. Hogy tetszett Önnek a helyszín?

B. F. N.: Régóta ismerem a Klauzál Házat, természetes volt, hogy elmegyek és megnézem az ottani lehetőségeket. Teljes mértékben elégedett voltam az ott látottakkal, nagyra értékelem a felajánlást. A zenekarunk most egy átmeneti időszak elé néz, az viszont biztos, hogy a művelődési ház megőrzi a hangszereinket, amiért nagyon hálásak vagyunk. Hosszú távon pedig meglátjuk, mi lesz, úgy tudom, már a magyar kormány is elkezdett foglalkozni az ügyünkkel.

Jártak a Cziffra György Kulturális Központban is. Ott mit tapasztalt?

B. F. N.: A Cziffra Központ is nagyon tetszett, ráadásul különösen közel áll a szívemhez, hiszen Cziffra György zenekarunk tiszteletbeli, örökös elnöke. Ez a helyszín kicsivel messzebb van a belvárostól, így a megközelítése valamivel nehézkesebb, cserébe épp ugyanebből az okból itt talán kevésbé zavarnánk másokat, ezért akár komoly bázis is lehetne számunkra. Erről természetesen nem szeretnék egyszemélyben dönteni, így jövő héten a zenekar elnöksége is megtekinti ezt a helyszínt.

A találkozó után miben maradtak a polgármesterrel? Megállapodtak esetleg valamiben?

B. F. N.: Megbeszéltük, hogy ha esetleg végül nem a XXII. kerületre esne a választás, akkor is úgy fogom érezni, mintha ott lennénk. Karsay polgármester úr volt a legelső, aki megkeresett engem, hogy felajánlja a segítségét. Márpedig ilyen helyzetben a gyors segítség dupla segítséget jelent, hiszen több tízmillió forint értékű hangszerparkkal rendelkezünk, amelynek megfelelő és szakszerű tárolása különösen nagy jelentőséggel bír. Fogunk még egyeztetni a további lehetőségekről, de már most nagyon köszönöm a polgármester úr és az intézményvezetők segítőkész hozzáállását.

(Kiemelt kép: 100tagu.hu)

Olvasta már?