Májusfát állítanak Budafok-Tétényben is

by gaalt994

2022. május 1-jén, vasárnap májusfát állít a Baross Gábor-telepi Polgári Kör. A hagyományőrző eseményt a XVI. utcai Kőfejtők Parkjában tartják, egybekötve a barossi kőfejtők emlékére rendezendő koszorúzási ünnepséggel.

A májusfaállítás régi hagyomány, ami elsősorban európai, főleg germán eredetre vezethető vissza. Szélesebb körben a középkorban terjedt el, azonban a hozzá kapcsolódó ünnepségek valószínűleg az ősi indiai és egyiptomi termékenységi fesztiválokból gyökereznek. Május elseje a fiatalság tavaszi örömünnepe, a májusfa, vagy a zöld ág a természet újjászületésének a szimbóluma, ugyanakkor az udvarlási szándék bizonyítéka és egyben szerelmi ajándék is.

A rendezvényen ünnepi beszédet mond Monostoriné Szeleczki Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára. Közreműködnek majd a barossi polgári kör ifjúsági tagozatának diákjai, a Bukovinai Székely Népdalkör, valamint Ambrus Károly és tárogatós barátai is.

A polgári kör szeretettel vár minden érdeklődőt családias rendezvényére. A szervezet tevékenységéről és rendszeres programjairól itt lehet bővebben tájékozódni.

Olvasta már?