Megkezdődik az új bölcsőde építése Budatétényben

by gaalt994

72 férőhely, 23 új munkahely – az épület októberre készülhet el a Terv utcában. A beruházáshoz Budafok-Tétény 300 millió forintos támogatást nyert el a Pénzügyminisztérium pályázatán.

A képviselő-testület még a 2019. decemberi ülésén döntött arról, hogy egy 72 férőhelyes bölcsődeépülettel bővíti a férőhelyek számát a kerületben. Idén január 4-én aláírták a vállalkozási szerződést a közbeszerzési eljárás győztesével, január 7-én pedig a munkaterület átadása is megtörtént, így a kivitelezés hamarosan megkezdődik a Terv utca 14/a szám alatt.

Budafok-Téténybe évről évre egyre több fiatal pár és kisgyermekes család költözik, akik természetesen lakhelyükhöz vagy a munkahelyükhöz közeli intézményben szeretnék tudni gyermekeiket. Emiatt növekszik a kerületben a bölcsődébe jelentkező gyermekek száma, amelyet az Egyesített Bölcsőde nyilvántartása is egyértelműen igazol.

Korábban a Leányka tagbölcsőde átalakításával sikerült plusz férőhelyeket biztosítani, a továbbiakban szükséges mértékű kapacitásnövelést azonban a tagintézmények átalakításával már nem lehetett megoldani, így az önkormányzat a kapacitásbővítés mellett döntött.

A projekt megvalósításához a Pénzügyminisztérium által kiírt Bölcsőde fejlesztési program pályázatán 300 millió forint összegű támogatást nyert el Budafok-Tétény, mely összeghez a képviselő-testület döntése alapján biztosított önrész adja a projekt pénzügyi fedezetét.

Az optimális földszintes elhelyezés érdekében tervezett pavilonos elrendezésben a telek közúttól kicsit távolabbi részén a 2 csoportszobás nevelési egységek mindegyike önálló játszóudvart ölel körbe. Három nevelési egység kerül így kialakításra, amelyeket összeköt a bölcsődét kiszolgáló helyiségek (főzőkonyha, öltözők, irodák) tömbje.

A kötelezően biztosítandó helyiségek mellett egy 100 adagos főzőkonyha is a program része lett, amely a kerületi bölcsődehálózat többi intézményét is segíteni tudja a gyermekek étkeztetésben. Az új tagbölcsőde építésével 23 új munkahely is létrejön.

A bölcsőde ráadásul egy másik, önálló beruházással egészülhet ki. „Mivel a tervezett létesítmény kerületünk dinamikusan fejlődő részén valósul meg, ezért hosszú távú terveink közé tartozik egy, a környéken lakó valamennyi kisgyermek számára elérhető játszótér kialakítása, melyre a bölcsőde épülete előtti területen parkolók létesítése mellett kerülne sor.” – írta erről honlapján az önkormányzat.

A szerződés szerint az épület 2021. októberére fog elkészülni, ezt követően használatbavételi engedélyt kell kérni, és a hivatalos eljárás közben kezdődhet majd el a belső helyiségek berendezése. Ami az építkezési munkálatokat illeti, a kivitelező határozott ígérete, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy minimalizálják a környezeti terhelést.

Olvasta már?