Megnyílt a Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál

by dombteto

A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál immár 33. alkalommal hozza össze a minőségi borokat és pezsgőket, a gasztronómiát, a kultúrát és a jó hangulatú koncerteket kedvelőket a városrész varázslatos utcáin, terein.

Szepesfalvy Anna, a XXII. kerület alpolgármestere köszöntötte a szép számban összegyűlteket, majd Karsay Ferenc polgármestert kérte fel a beszéde megtartására.

2023 a „hagyományok éve” a borfesztiválon, amelyen a több száz éves, egészen a római korig visszavezethető budafoki szőlő- és borkultúrát, valamint a pezsgő- és borkészítés hagyományait ünneplik. “Azokat az embereket, akik az évszázadok alatt szívós és kitartó munkájukkal letették a budafoki pezsgő- és borkészítés alapköveit. Méltatjuk azokat, akik elődjeikhez méltóan építkeznek ezekre az alapokra. Ünnepeljük az itt élő közösséget is, akik meglátják a szépséget egy pohár finom borban, egy remek ételben, vagy egy maihoz hasonló szép kora őszi estében” – mondta egyebek közt Karsay Ferenc polgármester.

Szepesfalvy Anna kiemelte, hogy a kerületi Promontórium Borlovagrend minden évben a Pezsgő- és Borfesztiválon avatja az új borlovagokat. Közöttük van Németh Zsolt országgyűlési képviselő is.

Németh Zsolt a magyar borászat fellegvárának nevezte Budafokot. Felhívta a figyelmet a “Bort, búzát, békességet!” hármas kívánság aktualitására és fontosságára. “Ebben a helyzetben különösen fontosnak tartom, hogy arra is gondoljunk, milyen nagy dolog, hogy a mi asztalunkon van kenyér, és most itt egy pohár borral tudunk koccintani, az életünkben közelségben van a belső béke, és tehetünk azért, hogy béke legyen a környezetünkben” – hangsúlyozta a politikus.

Tarlós István miniszterelnöki főtanácsadó, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg a 33. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált. Bortörténelmi visszatekintésében kiemelte, hogy Magyarország több mint 30 borvidéke közül Tokaj, Villány, Szekszárd, Etyek, a Balatonfelvidék termékeinek sorából nem maradhat ki a budafoki pincelabirintus a világ legnagyobb boroshordójával, nem maradhat ki Promontor és a Törley pezsgő.

Tarlós István, Németh Zsolt, Karsay Ferenc és Szepesfalvy Anna koccintással ünnepelték meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitását.

Az ingyenesen látogatható zenei koncertek és programok szeptember 1–3. között várják a látogatókat Budafokon.

Olvasta már?