Minden csepp fontos: ma van a víz világnapja

by nora.farmosi

2023-ban a víz világnapja kapcsán az ENSZ fókuszában az egyéni cselekvés fontossága áll: „Légy te a változás, és tedd jobbá a világot!”

A víz világnapját minden évben március 22-én tartják azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A világnapot 1992-ben a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották.

Az idei víz világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és a környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.

Az ENSZ víz világnapjára dedikált honlapján összesen tíz olyan akciót sorol fel, amelyeket egyénileg is meg tudunk tenni a vízfogyasztás csökkentése, a vizek elszennyeződésének megelőzése, és az igazságosabb vízhozzáférés érdekében. A honlapon kiválaszthatjuk azokat az akciókat, amelyek mellett elköteleződve tenni szeretnénk a vizek védelme és a fenntartható vízgazdálkodás érdekében.

Bár egyénileg kicsi a hozzájárulásunk a nagy egészhez, a kolibri meséjével ad erőt az ENSZ és az esztergomi Duna Múzeum ahhoz, hogy tegyük meg, ami tőlünk telik.

Egy nap tűz ütött ki az erdőben. Minden állat menekült, és a saját életét mentette. A tűz szélén megálltak, és rémülten, tehetetlenül nézték a lángokat. Fejük fölött egy kolibri repült a tűzhöz oda és vissza, megállás nélkül. A nagyobb állatok csodálkoztak, és megkérdezték a kolibrit: hát te meg mit csinálsz? A tóhoz repülök vízért, hogy segítsek eloltani a tüzet, válaszolta a kismadár. Az állatok kinevették, és azt mondták: ez ostobaság, nem vagy képes egyedül megfékezni a lángokat! A kolibri így válaszolt: lehet, de amit tudok, azt megteszem” – olvasható a rövid történet a világnap honlapján.

A víz világnapjához kapcsolódó programok és pályázatok közül az esztergomi Duna Múzeum összegyűjtött néhányat, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park is több programot hirdetett meg Budapest környékén március 25-e szombatra.

Tavaly arra kérte az önkormányzat a lakosságot, hogy hasznosítsák az esővizet. Erről az önkormányzat honlapján közöltek beszámolót korábban.

Olvasta már?