Mutatjuk, mire költi a HEROSZ a 7 milliós támogatást!

by talastunde

A Tétényi-fennsíkon, a Nyél utcában épült HEROSZ Állatotthon már több mint 3 évtizede fogadja az árván maradt kutyákat és macskákat.

Az állatotthon elindult a Közösségre Kapcsolva pályázaton, és a kerület lakosainak támogatásával a Részvételi Költségvetésből 7 millió forintot költhet felújításra. Erről a fejlesztési támogatásról kérdeztünk Vargyas Krisztiánt, a HEROSZ Állatotthon  telepvezetőjét.

Legutóbb a nyáron beszélgettünk, azóta milyen jelentős változás történt a HEROSZ életében?

Nagy öröm számunkra, hogy a Közösségre Kapcsolva pályázatot a kerület lakosainak támogatásával elnyertük. Konkréten 7 millió forintról van szó, amit célirányosan költhetünk el, a pályázatnak megfelelően. Ezt az összeget a karanténépületünk teljes felújítására kértük.

Ez fedezi a teljes épület felújítását?

Nem biztos, hogy a 7 millió forintból ezt teljesen fel tudjuk újítani, de az biztos, hogy a lényegi, legfontosabb fejlesztéseket meg tudjuk csinálni. A macskák téli szállását feltétlenül felújítjuk, ami a teljes villanyhálózat cseréjét is jelenti, a fűtőpaneltestek beszerelését, a tető rendbetételét.

Hány szobája van most a cicáknak és kutyáknak?

Tizenhat fülkénk van, 8 a macskáké, 8 a kutyáké. A tél közeledtével komfortossá szeretnénk ezeket tenni.

Hogy áll most a projekt?

Egyelőre az árajánlatokat kértem be a cégektől. A pályázatnak van egy határideje, ameddig el kell készülni a felújításnak. Egy évünk van erre, jövő októberben jár le a határidő, de mivel az állatainknak ez nagyon sürgős, ezért reméljük, hogy hamarabb kész leszünk vele.

Milyen volt a nyár az önkéntesség és az örökbefogadás tekintetében? Elégedettek?

Szerencsére folyamatosan jelentkeznek önkénteskedni a környékbeliek, ami javarészt kutyasétáltatást jelent, abban segítenek, hogy elviszik a kutyákat a környéken egy-egy sétára. Az örökbefogadás is folyamatos, a nyár kiemelkedően sikeres volt ebben a tekintetben, mivel több kutyánkat is sikerült örökbe adnunk, akik már régóta az otthon lakói. Ennek rendkívül örültünk, mivel korábban esélytelennek tűnt az ő örökbefogadásuk.

Nyáron vagy ősszel fogadnak örökbe több állatot?

Most ősszel, az iskolakezdéssel csökkent a száma az örökbefogadásoknak, de még így sem panaszkodhatunk. Az is örvendetes, hogy szeptember óta sok céges megkeresést kaptunk, ők főleg aktivitást, fizikai tevékenységet ajánljanak fel segítségképpen.

Miért ajánlané a cégeknek az önkénteskedést?

Az irodai környezetből kiszakadva jól esik a cég dolgozóinak ebben a környezetben hasznos tevékenységet végezni, ami nekünk nagy segítség. Nagyon értékelendők ezek a megmozdulások, amiket persze nekünk koordinálni kell. Legutóbb egy cég dolgozói a területünkön lévő tönkrement, leamortizálódott faházakat szedték szét eltüzelhető méretekre. Számukra ez nagy élmény volt, számunkra pedig komoly segítség. A felújítási munkálatok alkalmával is segítségünkre lehetnek az ehhez hasonló akciók, például az épület kirámolásában. Reméljük, erről is be tudunk számolni hamarosan.  

Olvasta már?