Németh Zsolt a dél-budai tervekről, eredményekről és lehetőségekről

by gaalt994

Németh Zsolt országgyűlési képviselőt (Fidesz) kérdeztük az adó-visszatérítésekről, a fejlesztésekről.

Az szja-visszatérítések mellett a 13. havi nyugdíjak is most érkeznek a bankszámlákra. Több magyar pénzintézet rendszere is egy időre lehalt a terheléstől. Most aggódik emiatt, vagy büszke inkább?

  • Biztos vagyok abban, hogy a bankok rendszere megbirkózik a feladattal. Nem csoda talán, hogy ilyen történt, hisz nagyon komoly összegeket biztosított Magyarország Kormánya a családoknak, a nyugdíjasoknak, a fiataloknak.

De ez most a választásnak szól, nem?

  • Ha ez tőlünk nyugatabbra történne, ezzel példálózna az ellenzékünk, örülne, és eszükbe sem jutna a választásokkal kapcsolatba hozni. Ez a Fidesz-KDNP sikeres kormányzásáról szól. Arról, hogy megbecsüljük a nyugdíjasokat, hiszen ők is részt vettek hazánk felépítésében. Éppen ezért a kormány döntött arról, hogy nem csak nyugdíjprémium, de a 13. havi nyugdíj visszavezetése is megvalósul. A 80 ezer forintos nyugdíjprémium mellé a teljes, a baloldal által korábban elvett 13. havi nyugdíjat is biztosítja a kormány idén februárban. Márki-Zay Péter, a baloldal választott vezetője számtalan alkalommal támadta a 13. havi nyugdíj visszaadását, sőt böszmeségnek nevezte azt. Ezzel mi nem értünk egyet.

Ez és a családi SZJA-visszatérítés azért sokat kivesz a kasszából. Bírni fogja az ország?

  • Nézze, a kormány gazdaság-, család- és Covid-politikája világos és sikeres. Ha pedig sikeres, akkor a lakosságnak is részesülnie kell ebből, akkor, amikor azt a gazdaság lehetővé teszi. A GDP 2022-ben már 6 százalékkal is bővülhet, amely érték az Európai Unió élmezőnyébe tartozik. Sőt, 2021. IV. negyedévében 7,1% volt a GDP adat, amivel Magyarország az Unió második legjobban teljesítő országává vált. Nem csoda, ha a világbank is felfelé minősítette a magyar növekedési várakozásait. A fedezet tehát nem csak idén, de már jövőre is megkérdőjelezhetetlen. Ez teszi lehetővé, hogy a családi adóvisszatérítés csaknem 2 millió szülőnek jelentsen könnyítést, összesen több mint 600 milliárd forint értékben. Itt a választókerületben is közel tízezer család kaphatja vissza az SZJA-t. Ráadásul az idén januártól nem kell jövedelemadót fizetni a 25 év alattiaknak, ezzel havi több tízezer forinttal emelkedik a keresetük.

Ezek a kormányzati központi intézkedések, de az egyéni képviselőktől alapvetően a kerületi kötődéseket, fejlesztéseket kérik számon a választók?

  • Ezekre a gazdasági eredményekre büszke vagyok, hisz emlékszem még, amikor anno az államcsőddel riogattak minket mindig, mert a baloldali kormány elszámolta magát. Ezt nem lenne jó visszahozni. Ezek az intézkedések rendkívül fontosak, mint említettem a kerületi családok, idősek, fiatalok ezreit érinti. Pontosan tudom, hiszen nekem is vannak olyan korú gyermekeim, akiket érint a 25 év alattiak adókedvezménye. De kérdésére válaszolva talán nem mellékes, hogy nagyon régóta lakom a kerületben, és a családom révén mélyen beágyazódtunk a kerület életébe, épp ezért is jól tudom, hogy mire van szüksége az itt élő embereknek. Szeretem ezt a városrészt és nagyon erősen kötődőm hozzá, éppen ezért vállaltam a jelöltséget. De persze már az első szabad választások óta, 30 éve dolgozom Dél-Budáért képviselőként. A megvalósított fejlesztéseinket és elért eredményeinket az itt élők jól ismerik és borzasztóan hosszú interjú lenne ez, ha tételesen felsorolnám őket.

Politikai ellenfelei azért találnak fogást, itt van például az egészségügy, azzal elégedett a kerületében?

  • Egy jó képviselő mindig a jövő lehetőségeit kutatja, hogy miként tudná még jobbá tenni az ott élők életét, környezetét. De azért azt ne felejtsük el, hogy megtörtént a szakrendelők felújítása, átadtuk a CT-állomást és most a háziorvosok rendelőjével folytatjuk a sort, valamint a szakrendelő informatikai fejlesztésével. A nagy terv pedig a Dél-Budai Centrumkórház megvalósítása, ami hamarosan meg is kezdődik.

A Centrumkórház egész Budapestet szolgálná. Van-e valami speciálisan dél-budai terve?

  • Az Etele úti park és a Bikás park fejlesztésére büszkék vagyunk, ugyanakkor az igazi nagy zöld fejlesztést még csak most kezdtük el tervezni: a duna-parti nagy, sétányos, zöld pihenőparkos, kutyafuttatós fejlesztés megvalósítása van a fókuszban, amihez sikerült partnerként bevonnom a Budapesti Fejlesztési Központot. Ez egy, a Lágymányosi Rákóczi hídtól egészen Érdig húzódó óriási rekreációs övezet lesz. Azt tapasztalom, hogy ennek pártállástól függetlenül mindenki örül. Aztán ott van még a gyors, metrószerű elővárosi vasút megteremtése, a 4. Metro B szakasza egészen a Camponáig, az Etele téri városközpont és intermodális központ megvalósítása, illetve a fonódó villamos hálózatának kiterjesztése Nagytétényig, aminek megvalósulásáért ugyancsak sokat dolgozom. De a Galvani híd megépítése is lényegesen javítja majd Dél-Buda közlekedését. Bőven van még megoldandó feladat és cél, aminek megvalósulásában sokat segíthetnek a XI. és XXII. kerület lakói is, ha április 3-án megtisztelnek a bizalmukkal.

Olvasta már?