Nemzetünk hőseire emlékeztünk

by lantai.oliver

Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtt.

Katonai tiszteletadás mellett, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnőkének helyettese jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, péntek reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

Budapest, 2023. október 6. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j, hátul) és Kajári Ferenc vezérõrnagy, a Honvéd Vezérkar fõnökének helyettese (j2, hátul) jelenlétében katonai tiszteletadással ünnepélyesen felvonják, majd félárbócra engedik a nemzeti lobogót az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2023. október 6-án. MTI/Máthé Zoltán

A rendezvényen, a többi között részt vett Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is.
    

A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.
    

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái végezték. A ceremónián közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Nemzeti Lovas Díszegység és a Gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály tagjai is.
    

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra – Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner (Lahner) Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra -, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

Arad, 2023. október 6. Megemlékezés az aradi vértanúk vesztőhelyén álló obeliszknél a nemzeti gyásznapon, a vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján, 2023. október 6-án. MTI/Rosta Tibor

Aradon is megemlékeztek nemzetünk hőseiről. Az aradi vértanúk különbözőnek születtek, de eggyé váltak és egyek lettek a haza és a szabadság szeretetében – jelentette ki Magyarország építési és közlekedési minisztere az aradi Szabadság-szobornál az aradi vértanúk emléknapján tartott megemlékezésen péntek este.

Lázár János kiemelte: a vértanúk más nemzetiségűek voltak életükben, de magyarokká váltak halhatatlanságukban, és ezen a módon született meg a “sokgyökerű”, de egységes kultúrájú magyar nemzet és a nemzetek közös Európája, amely most “sokunk szerint támadás alatt áll”.
    Az aradi vértanúkra gondolva ma arra kell emlékezni, hogy koncepciós eljárással ítélték el őket, a döntés már megvolt, az eszközöket pedig ahhoz igazították – hangoztatta a miniszter. Hozzátette: a mai birodalmak, “birodalommá válni akaró erőközpontok” is gyakran élnek ezekkel a módszerekkel, például akkor, amikor “egy-egy nép jogos jussát világnézeti okból tagadják meg”.

-MTI-

Főkép: Arad, 2023. október 6. Horváth Zoltán István protonotárius, kanonok, plébános (k) szentmisét celebrál az aradi vértanúk emlékére kivégzésük 174. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, az Arad-belvárosi római katolikus templomban 2023. október 6-án. MTI/Rosta Tibor
   

Olvasta már?