Novák Ferenc koreográfus a 92. születésnapját ünnepelte

by lantai.oliver

Novák Ferenc Tata koreográfus, rendező, etnográfus, a magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtője a héten ünnepelte a 92. születésnapját.

Nagyenyeden született 1931. március 27-én. Már fiatalon ráragadt a Tata név, lánya hívta így a próbákon, majd eleinte heccből, majd szeretetteljesen a táncosok is.

Rengeteg díjat és elismerést kapott.

Egy néhány éve vele készült interjúban a következőket mondta a hazai néptáncoktatásról:

“Kiváló! Az alapfokú művészeti iskolákban ma százötvenezer gyerek tanul táncot. Már az ötvenes években elkezdték kidolgozni a rendszert, amelyben mára csak felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek taníthatják a gyerekeket is. Ez egyedülálló és fantasztikus egységet teremt a Kárpát-medence magyar együttesei közt. Ha elmegyek például egy felvidéki magyar csoporthoz, pillanatok alatt meg tudom értetni magam, mert ők sem lépéseket tanultak, mint más országok táncosai, hanem ‘mondatokban’, folyamatokban gondolkodnak. Már a kezdetekkor improvizálniuk kell, a megtanult első négy lépésből mindenki maga alkotja meg a saját ‘táncversét’.”

Ars poeticája szerint „a folklórból nekünk nem imitálni kell a paraszti kultúrát, hanem annak elemeiből ugyanolyan műveket kell létrehozni, mint azt teszik a kortársak a film, a képzőművészet, az irodalom vagy a zene területén”.

Jó egészséget és boldog születésnapot kívánunk!

Forrás: kultura.hu

Olvasta már?