Oltási kérdése van? Írjon e-mailt a háziorvosának!

by ildikarakai

Az önkormányzat megegyezett a háziorvosokkal, hogy ha e-mailben keresik őket oltási kérdéssel, mindenképpen válaszolnak.

A hírt Karsay Ferenc polgármester tette közzé közösségi oldalán. Azt írja, hogy azok, akik már regisztráltak, de még nem kaptak COVID elleni oltást, egyre többen teszik fel az alábbi kérdéseket:

honnan tudhatom, hogy sikeres volt-e a regisztrációm?

mikor fogok sorra kerülni?

milyen oltóanyagot kaphatok?

hol fognak oltani?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában segít is a polgármester.

Az első kérdésre a legegyszerűbb a válasz – írja. A vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio weboldalon a TAJ-szám és a születési dátum megadásával azonnal ellenőrizhető a regisztráció sikeressége. Az, hogy kinek, mikor, hol lesz az oltása és melyik oltóanyagot ajánlják fel neki, egy összetett eljárás eredménye. A regisztráció után a jelentkező adatait a Kormányhivatal Országos Oltási Munkacsoportja rendezi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő EESZT adatbázisa alapján. Megvizsgálják a jelentkező egészségügyi adatait az országos adatbázisban, és a feltárt kockázatok, krónikus betegségek alapján eldöntik, hogy oltópontra, vagy háziorvoshoz irányítják-e. A döntést a szakhatóságok rendelkezései és a vakcinagyártók ajánlása alapján hozzák meg. Magánszemélyek is ellenőrizhetik az EESZT adatbázisban róluk tárolt információkat a www.eeszt.gov.hu oldalon, a bejelentkezést és a TAJ-szám megadását követően.

A döntést befolyásoló további tényezők még, hogy a regisztrált beletartozik-e valamelyik életkortól és egészségi kockázatoktól függetlenül előresorolt csoportba (például foglalkozás alapján, illetve várandós-e), vagy átesett-e a COVID-fertőzésen (a betegség legyőzését követő 3 hónapban nem kaphat oltást a regisztrált).

Az így leválogatott listákat körzetek szerint rendezik, és kiküldik azokat az illetékes háziorvosnak. A lista négy korcsoportba rendezve érkezik és a helyi rendelőben újra átnézik. Az oltással kapcsolatos végső döntéseket a legnagyobb beteg- és helyismerettel rendelkező háziorvosok hozzák meg.

Az egyes korcsoportokon belül alapvetően a legidősebbtől a legfiatalabb felé haladva hívják oltásra a jelentkezőket, de a háziorvosok átrendezhetik a listát, amennyiben indokoltnak látják, mert adott esetben olyan információt is tudnak betegeikről, ami nincs benne az EESZT adatbázisban.

Például előfordulhat az is, hogy továbbküldhetnek oltópontra olyan betegeket, akik esetében csak az oltópontokon rendelkezésre álló vakcinák használatát tartják megfelelőnek. Az oltásra jelentkezés időpontja nem függ össze közvetlenül az oltás időpontjával. A legfontosabb rendezőelv az érintett életkora, esetleges krónikus betegsége. Fontos, hogy a háziorvos mindig csak az adott pillanatban aktuálisan neki kiosztott listát látja, és nem rendelkezik a körzetéből regisztráltak teljes névsorával. Tehát a legnagyobb eséllyel a háziorvosi rendelők munkatársai tudnak felvilágosítást adni, de ők sem látják minden regisztrált státuszát.

A háziorvosok nagyon leterheltek az oltási feladatok és azok adminisztrációja miatt, amiket normál feladataik mellett látnak el. Ezért az oltással kapcsolatos kérdéseikkel ne hívják őket, és ne keressék őket személyesen, kizárólag e-mailben érdeklődjenek.

Budafok-Tétény önkormányzata egyeztetett és megállapodott a kerületi háziorvosokkal, hogy az e-mailen érkező, oltásra vonatkozó kérdésekre mindenképpen válaszolnak. Többek közt ezért is kapnak extra önkormányzati támogatást rendkívüli adminisztrációs feladataikra. Elérhetőségüket megtalálják a budafokteteny.hu/intezmenyek/egeszsegugy oldalon a „2./Felnőtt háziorvosok” menüpont alatt.

Az orvosok ideje nagyon korlátozott, és csak az előttünk álló néhány nap, egy hét adataival rendelkeznek. Viszont akik rajta vannak a listán, azok nem csak választ, de napokon belül időpontot is kapnak a kérdésektől függetlenül is.

Az e-mailben feltett kérdések esetén mindenképp adják meg

• teljes nevüket,

• születési idejüket,

• TAJ-számukat.

A lakosság oltásának sebessége Magyarországon a legnagyobb Európában. Már túl vagyunk 3 millió magyar beoltásán, és a Kormányhivatal számításai szerint április végére 4 millió felett lesz azok száma, akik megkapták az első oltásukat. Ebből látszik, hogy a regisztráció és az oltás között egyre kevesebb idő telik el, így egyre kevesebb türelemre van szükség.

Karsay Ferenc polgármester azt kéri, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a www.vakcinainfo.gov.hu weboldalon, hiszen az oltással nem csak saját egészségüket, de környezetük és szeretteik egészségét is óvják.

Olvasta már?