Pajin Bálint a szúnyoghelyzetről: olyan tapasztalatok birtokában vagyunk, amiket érdemes lenne meghallgatni

by nora.farmosi

A nyár és az ősz egyik fő témája a kerületben a szúnyoggyérítés volt, hiszen a vérszívók elszaporodása rengeteg kellemetlenséget okozott a budafok-tétényi lakosoknak is.

A szúnyogok ellen több fronton is zajlott a harc. Végül a két felelős, a katasztrófavédelem és a Főváros egyetértettek abban, hogy akkor tud megvalósulni a szúnyoggyérítés, ha a helyi önkormányzatok finanszírozzák a munkát. Így az önkormányzat saját költségén több száz hektáron végeztette el a légi szúnyogirtást a XXII. kerület keleti és nyugati oldalán, a biológiai védekezés pedig az önkormányzat szerint egészen jól sikerült a klasszikus árterületeken. Karsay Ferenc polgármester közölte, hogy nagyon fontos tanulási fázisban vannak, levonták a tapasztalatokat, és már terítéken van a jövő évi hatékony védekezés kidolgozása is. Ez ügyben már megkeresték az illetékes hatóságokat is.

A témában hasonló álláspontot képvisel Pajin Bálint is, az MSZP Budafok-Tétényi Szervezetének alelnöke, és egyben polgármesterjelöltje, aki aláírásgyűjtést szervezett a jóval hatékonyabb légi szúnyoggyérítésért. A felhívásban arra kérték a lakosságot, hogy aláírásukkal jelezzék az illetékes hatóságoknak, hogy mihamarabb tegyék meg a hatékony intézkedéseket, illetve a következő években időben kezdje meg a megelőzést a katasztrófavédelem. Pajin Bálinttal beszélgettünk.

Hogyan zajlott az aláírásgyűjtés, és milyen tapasztalatokat vontak le belőle?

Az aláírásgyűjtés 4 napig zajlott, 1600-an írtak alá. Azért indítottuk el az akciót, mert azt láttuk, hogy nem egy tervezett szúnyoggyérítés mentén zajlottak az események. Hiszünk a biológiai szúnyoggyérítésben, mi ezt szerettük volna, de amit az önkormányzat meg tudott rendelni, azt kevésnek ítéltük. Úgy gondoltuk, hogy segítünk az önkormányzatnak azzal, ha egy társadalmi összefogással egy közös jelzést adunk nekik, hogy jobban kell tervezni a szúnyoggyérítést. A kerület a Duna-part mellett fekszik, sok ártérrel rendelkezünk, és azt, amit az önkormányzat kommunikált, hogy a lakosság nem fedi le a vízgyűjtőit és a pangó vizek miatt van rengeteg szúnyog Budafokon, azt túlzásnak éreztük.

Megkeresték a polgármestert az akció előtt?

Írtam a polgármester úrnak, mielőtt elkezdtük volna az aláírásgyűjtést, de arra a mai napig nem kaptunk választ. Mi is azokat az utakat fogjuk bejárni, amiket a polgármester, és reméljük, hogy egyszer majd valahol találkozik a kettő, és akkor közösen tudunk fellépni a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban. Sajnálatos, hogy az önkormányzat nem keresett meg bennünket egyszer sem, pedig 1600 emberrel beszéltünk. Ez egy informális bázis lehetne az önkormányzatnak. Olyan tapasztalatok birtokában vagyunk, amiket érdemes lenne meghallgatni.

Mi a következő lépés?

Tavasszal szúnyogcsapdákat fogok kihelyezni a lakosság segítségével, hogy megmérjük, mennyire fertőzött Budafoknak a területe. Ezt az adatot ugyanúgy el fogjuk juttatni az önkormányzatnak és a katasztrófavédelemnek is, hogy tudjanak abból dolgozni. Le tudjuk majd mérni, hogy egy óra alatt hány szúnyogot tudunk befogni a szúnyogcsapdával, és szerintünk ehhez képest kellene majd a szúnyoggyérítést megtervezni.

Önök kizárólag a biológiai szúnyoggyérítést tartják jó megoldásnak?

Biztos vagyok benne, hogy van az a pont, ahol már nem lehet biológiai módszerrel hatékony eredményt elérni. Azt folyamatosan hangoztattuk, hogy nem vagyunk szakemberek, de kevésnek érezzük a biológiai gyérítés rendszerességét, ha jól tudom, csak 4 alkalommal volt. Fel kell térképezni a kerületet. Van, ahol lehet, hogy elég a 4, de van, ahol ennél többre van szükség. A lényeg, hogy elinduljon egy tudatos gondolkodás és megszülessen a tudatos szúnyoggyérítési terv.

Olvasta már?