Pár héten belül eldőlhet a Budaörsi Reptér ügye

by gaalt994

A harmadik, módosított reptérrendre vonatkozó kérelem a polgármester szerint jobb esélyekkel indul az illetékes hatóságoknál, mint az előző két, általuk visszadobott verzió.

A Budaörsi Reptér problémáját bizonyára nem sok budafok-tétényinek kell bemutatni. Mivel az ügyben a kerület – főként Erdődűlő – lakosai mellett a repülőtér érdekeit is figyelembe kell venni, nagyon nehéz mindenki számára megfelelő megoldást találni. Ezzel együtt Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester korábban már kétszer is sikeresen megegyezett a reptér vezetésével egy kompromisszumos megoldásról, akkor azonban a légügyi hatóságokon akadt fent a dolog, akik nem hagyták jóvá a módosítási kérelmet.

Az önkormányzat továbbra is küzd a zajszennyezés jelentette probléma megoldásáért, tovább tárgyalnak a repülőtér vezetésével, a járványhelyzet végeztével pedig lakossági fórumot is tartanak, ahol a közvetlen érintettek is szót kapnak.

Mivel azonban az említett időpont még a növekvő átoltottság mellett is bizonytalan, Karsay Ferenc levelet írt a környék lakóinak a dolgok jelenlegi állásáról. A levélben – amelyet mi is megtekinthettünk – a polgármester arról tájékoztatja az érintetteket, hogy a harmadik módosítási kérelmet már új stratégia mentén adták be, aminek érdekében az önkormányzat a területileg érintett két országgyűlési képviselő, Molnár Gyula (MSZP) és Németh Zsolt (Fidesz-KDNP), illetve az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Schanda Tamás (Fidesz-KDNP) bevonásával erősítette meg lobbitevékenységét.

Emellett az önkormányzatnak sikerült elérnie, hogy a Budaörsi Reptér szakemberei a reptérrend módosítási kérelmének beadása előtt annak minden egyes pontjáról szakmai egyeztetést folytathassanak az ITM-mel és a hatósággal. Az így létrejött harmadik módosítási kérelem jelenleg a hatóságok előtt van, akiktől pár héten belül számít döntésre a polgármester. Karsay Ferenc egyúttal megígérte a címzetteknek, hogy a fejleményekről azonnal tájékoztatja őket.

Olvasta már?