Rovarhotelek nyíltak Budafok-Tétényben

by gaalt994

Igen, jól olvasta, valóban rovarhotelek. Ezek az „intézmények” persze nem a szobaszervízről és a svédasztalról szólnak, az ökoszisztémában viszont annál fontosabb szerepük van.

A tavasz beköszöntével lassanként egyre aktívabbá válik a természet is. Ebben az időszakban sok olyan élőlény kezdi meg hasznos munkáját, amelyeket mi nem is feltétlenül veszünk észre, azonban nagyon is nagy hatással vannak a mi életünkre is. Szomorú tény azonban, hogy a beporzó rovarok egyre nagyobb veszélyben vannak.

Európában a vadméh- és lepkefajok 9 százaléka veszélyeztetett, 30 százalékuknak pedig csökken az állománya. Ennél is ijesztőbb, hogy világszerte mintegy 70 százalékkal csökkent a beporzók száma. Mindez többek között a környezet nagymértékű átalakításának is köszönhető, melynek következtében felszámolják a beporzók élőhelyeit. Ezenkívül a vegyszerhasználat is veszélyt jelent a beporzókra.

Ugyanakkor az emberiség által elfogyasztott élelmiszer mennyiségének nagyjából 30-35 százaléka függ a beporzástól. A beporzás sikerességétől ráadásul nemcsak az élelmiszer mennyisége, hanem a minősége is függ.

A beporzó munkát leggyakrabban nem a házi méhek végzik, hanem a vadon élő beporzó rovarok, amiket nem lehet szaporítani, így vigyáznunk kell rájuk. Ezt a célt hivatott szolgálni a beporzók élőhelyének fokozottabb védelme, de segíthetnek ebben akár a városi területeken felállított rovarhotelek is.

A közelmúltban kerületünkben is több helyen állítottak fel rovarhoteleket, mely a beporzó rovarok számára kínál szaporodó- és búvóhelyet. Az eddig elkészült, nagyrészt természetes anyagokból létrehozott „szálláshelyeket” a Budai Nagy Antal Gimnázium, a Budafoki Herman Ottó Általános Iskola, a Baross Gábor Általános Iskola és a Gádor Általános Iskola udvarán, valamint a Szent István-templom kertjében, illetve a XVI. utca 22. szám alatti területen állították fel.

A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, a Bakosfa Kft. és a Fitoland Kft. segítségével megvalósult kezdeményezést az önkormányzat is támogatta: ők két önkormányzati területen, az Oroszlános Udvarban, valamint a Városház tér–Mária Terézia utca sarkán álló egykori polgármesteri villa kertjében állítottak fel rovarhoteleket.

Olvasta már?