Szumózó robotok csaptak össze a Nádasdy tornatermében

by bcsenge

Robot Szumó Bajnokságot rendeztek a Nádasdy iskola tornatermében a gyerekek legnagyobb örömére. Nyolc csapat és 22 diák mérte össze a tudását és robotja erejét a pályán.

A szabályok egyszerűek: ki kell tolni az ellenfél robotját a körön kívülre. Erre a robotok az erejükkel, a talajt érzékelő speciális fényérzékelőkeikkel képesek. Minden fordulóban három lehetőségük volt győzelmet aratni.

A program kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok fejlesszék a kódolási és építési képességeiket. Természetesen ehhez még nem kell nagyon bonyolult program, bárki könnyen megtanulhatja. Az iskolában minden délután robotika szakkörön sajátíthatják el a diákok az ehhez szükséges tudást.

A szakkör vezetője, a verseny szervezője Hajdúné Varjas Vera informatika és digitális kultúra tanár így értékelte az eseményt:

“Nagyon élvezik a gyerekek. Könnyű vele sikerélményt is szerezni. Nem kell hozzá óriási nagy tudás, nagyon könnyen össze lehet hozni vele egy jó hangulatú versenyt, és remélem, hogy ez most látszik is itt.”

A program célja, nem az, hogy informatikusokat képezzenek, hanem hogy megtanítsák a gyerekeket csapatban dolgozni.

“Ez egyáltalán nem arról szól, hogy itt valaki programozó lesz, hanem ez tényleg az életre és a munka világára készíti fel őket, mert csapatban kell együtt dolgozni, problémákat kell megoldani. Amiket nagyon mondanak mostanában, a huszonegyedik századi kompetenciákat nagyon jól fejleszti és ráadásul még ilyen jó hangulatban is, így szívesen készülnek rá és motiváltak”- tette hozzá a verseny szervezője.

Az első három helyezettnek Németh Zoltán alpolgármester adta át az okleveleket.

A robotika nem egy olcsó hobbi, sajnos az iskolának jelenleg nincsen ilyen téren támogatója, de folyamatosan jelentkeznek pályázatokra és versenyekre, hogy még több LEGO robotuk lehessen és így több csapat indulhasson a versenyen.

Olvasta már?