Tűzoltók mentették ki a beszorult kutyát

by bcsenge

Tavaly szilveszterkor 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt ahol épület vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, a legtöbbször azonban tuják, kukák és a tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat.

A zajhatások miatt több kutya is megrémült, beszorult valahová, majd a tűzoltóknak kellett kimenteniük. Erdőkertesen egy tűzijáték miatt megriadt kutya a kerítés és a fal közé szorult, a kiérkező tűzoltók szabadították ki. Budapest XXII. kerületében egy nagy testű kutya egy családi ház garázsa és kerítése közti húsz centiméteres résbe szorult, a tűzoltók mentették ki – írja a katasztrofavedelem.hu.

Annak érdekében, hogy az idén a hasonló eseteket elkerüljük, érdemes már a tűzijátékok vásárlásánál odafigyelni. Soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon vagy „csomagtartóból”, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk a kocsiban, minden évben előfordul, hogy az autóban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy jármű. 

A tűzijátékokat otthon biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz, és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá. Ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még azután se használjuk, miután megszáradt, mert nem lesz biztonságos a működtetése. A tűzijátékokat nem szabad megbontani vagy átalakítani.

A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok magyar nyelvű használati utasítással rendelkeznek, amelyek betartása különösen fontos. Az utasítás részletesen tartalmazza, hogy milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani. Ha erős a szél, ne tűzijátékozzunk. Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre vagy épületre. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól vagy közvetlenül az épületek mellől. 

Az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem. A kutyát, ha lehet, engedjük be a lakásba, vagy biztonságosabb helyre, kapcsoljuk be neki a tévét vagy a rádiót, hogy kevésbé hallja a durrogást, fokozottabban figyeljünk rá, és nyugtassuk az este folyamán. Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, beszorul, beesik valahová, majd a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

Olvasta már?