Újabb oktatási sikert ért el a budafok-tétényi református közösség

by gaalt994

A Rózsakerti Demjén István Általános Iskola és Gimnázium októberben átadott középiskolai épületének ráadásul előszele is volt; az általános iskola felfuttatása mellett az ország első református óvodáit is a kerületi hitközösségnek köszönhetjük.

Aki rendszeresen megfordul Budatétényben, korábban is láthatta az építkezést a Rákóczi útnál, az ország nagy része mégis akkor szerzett tudomást a kerületben épülő református gimnáziumról, amikor annak átadásán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Pedig a Rózsakerti Demjén István Általános Iskola és Gimnázium középiskolai épületszárnyának megépítése nem a semmiből jött ötlet volt, a budafok-tétényi református közösség áldozatos munkája alapozta meg.

A helyi református közösség nevéhez komoly oktatási és nevelési eredmények fűződnek. 1998-ban ők alapították meg Budafokon az ország első református óvodáját, a Halacska Óvodát, amelyhez egy kihasználatlan óvoda épületét bocsátotta rendelkezésükre az önkormányzat. Nem sokkal később Nagytétényben újabb ilyen óvodát hoztak létre, Kishalacska néven.

A szóban forgó iskolát is a helyi református közösség vette oltalma alá, anno évfolyamonként két osztállyal, amit áldozatos munkájuknak köszönhetően sikerült megduplázni. Az iskola intézménye ősszel egy gimnáziumi épülettel gazdagodott; az önkormányzattól megvásárolt telken, állami támogatásból épült létesítmény ünnepélyes átadóján októberben Karsay Ferenc polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő az intézmény átadásának kapcsán lapunknak elmondta: “Egy új iskola átadása mindig öröm és büszkeség. Hosszú út vezetett odáig, aminek eredményeként megnyithatta kapuit a Rózsakerti Demjén István Református Gimnázium. Az új gimnázium létrejöttével egy olyan oktatási-nevelési intézmény valósult meg, melyre kerületünk méltán büszke lehet, s melyhez fogható beruházás évtizedek óta nem volt Magyarországon.”

 Kerületünk politikusai egyöntetűen örömmel nyugtázták az új épület, és ezzel az új intézményrész átadását. „Több szempontból is öröm látni, hogy a helyi oktatás újabb középiskolával gyarapszik. Egyrészt bővíti az oktatási-nevelési kínálatot, újabb lehetőséget kínálva a szülőknek, diákoknak. Másrészt rámutat arra az odaadó és értékteremtő munkára, amellyel a helyi egyházi közösségek gazdagítják Budafok-Tétényt. Ebben a reformátusok mindig példamutató igyekezetet mutattak fel.” – értékelt Németh Zoltán alpolgármester.

Havasi Gábor, a Momentum helyi szervezetének elnöke is pozitívan vélekedett, hozzátéve, hogy ő is a református felekezet tagja, ráadásul általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait is egyházi intézményben végezte. „Örülök a gimnázium átadásának, és a működéséhez sok sikert kívánok! Bízom benne, hogy Budafok-Tétény és a Budafoki Református Egyházközség büszkesége lesz az új iskola. Fontos azonban, hogy korábbi intézményeinket is megfelelően támogassuk. A Momentum álláspontja szerint minden oktatási intézménynek egyforma feltételeket kell biztosítani, függetlenül attól, hogy valamelyik egyház, az állam vagy egy alapítvány a fenntartója, azonos jogokkal és kötelezettségekkel kellene rendelkezniük.” – mondta.

A Rózsakerti Demjén István Általános Iskola és Gimnázium tanulóit 2002 óta tanítja testnevelés órán Karsay Ferenc polgármester. Lapunknak elmondta, hogy az intézmény látványos fejlődésen ment keresztül, mióta 2012-ben a Budapest-Budafoki Református Egyházközség vette át fenntartását. A keresztyén közösség óriási munkát végzett. Nem csak a gyerekek és szüleik szellemét és lelkét építik minden nap, hanem gyönyörű új épületet is emeltek. Ezt a munkát a kormány is támogatja és országos szinten is elismerik.

Olvasta már?