A távolság ellenére él a Szekszárd-Budafok borbarátság

by talastunde

Fekete Mihály 45 éve foglalkozik borászattal a szekszárdi borvidéken. Kiváló minőségi borai több külföldi versenyen szereztek már aranyérmet. Azt mondja, hogy soha sem dolgozik, mert a hobbijának él. Budafokon korábban sokat járt a szakmája miatt, jelenleg pedig a lánya a kerületben képezi magát, hogy édesapja nyomdokaiba lépve jó borász váljék belőle.  Bemutatjuk fotópályázatunk legújabb támogatóját, a Fekete Borpincét.

Mikor kezdtek el borászattal foglalkozni?

Családi vállalkozás a miénk, a szüleim kezdtek el foglalkozni szőlőgazdasággal a 60-as évek elején. A testvéreim megunták az ezzel való foglalatosságot, én megvettem az ő részüket,  így maradt rám a birtok. Tanultam is a szakmát, hiszen mezőgazdasági szakközépiskolát végeztem, majd Gyöngyösön  egy borászképzés keretein belül  lestem el a borkészítés fortélyait. A szüleimtől a jó minőséghez való ragaszkodást, az igényességet örököltem, így elértem, hogy napjainkban a Fekete Borpince minőséget jelentsen.

Mekkora a birtokuk és a pincéjük?

A szekszárdi Iván-völgyben található pince körzetében megvásárolt területekkel együtt 10 hektárnyi a terület. Az Iván-völgyben, a Kerék-hegyen, a Decsi-hegyen, a Nagy Mihály-völgyben és a Görögszó-dűlőben található szőlőterületeink rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. A kedvező talajösszetétel és a jó fekvés kiváló minőségű szőlő termesztését teszi lehetővé.  Birtokunk méretét tekintve a középkategóriába tartozik. Se nem túl nagy, se nem túl kicsi. Átlátható méret, ami viszonylag még könnyen kezelhető.


Pincénk 270 méter hosszú, folyamatosan bővítettük, ahogy nőtt a terület. A pincészetben végrehajtottuk a fontos technológiai fejlesztéseket. Jelenleg az erjesztő, a tároló és a palackozó összterülete meghaladja a 800 m2-t, a tárolókapacitás 700 hl-re növekedett. Nagy a pincénk, hiszen kell a hely a fahordóknak, amelyekben a vörösboraink érlelődnek fél évig, a kadarka esetén legalább egy évig, hogy a rá jellemző ízvilág kialakuljon.   Vörösborainkat első- és másodtöltésű, illetve idősebb fahordókba tesszük, majd összeházasítjuk őket, hogy a hordós érlelés íze ne telepedjen rá a borokra.  

Melyek a legnépszerűbb boraik?

Az egyik legnépszerűbb vörösborunk a Patikárius Cuvée. A 2017-es évjáratú Patikárius idén Bordeaux-ban aranyérmet nyert és aranyérmet kapott a 2017-es évjáratú Merlot. A 2017-es Patikárius a Semmelweis Egyetem 250 éves jubileumára rendezett országos borversenyen elnyerte A 250 éves Semmelweis Egyetem Bora címet.

A bor neve a fiamhoz kapcsolódik, aki a Semmelweis Egyetemen tanult gyógyszerésznek. A lányom pedig jelenleg orvostanhallgató az egyetemen, úgyhogy a családunk kétszeresen is kötődik a Semmelweis Egyetemhez. Az elmúlt években több borunk is bekerült Magyarország 100 legjobb borai közé a Winelovers tesztjén. Cabernet sauvignon boraink kapták eddig a legnagyobb elismeréseket, de a kadarkából is a legjobb minőségre törekszünk. Számomra fontos, hogy ne feledkezzünk meg erről a fajtáról sem, mert a világmárkák más potenciával rendelkeznek. A kadarkából nem lehet olyan karakteres bort készíteni, mint a merlotból, a cabernet sauvignonból vagy a cabernet francból, de igazán szép finomságokat lehet előcsalogatni ebből a borfajtából. A 2007-es évjáratú kadarkánkat a borvidék legjobb kadarkájának választották a szekszárdi borvidéki borversenyen, erre nagyon büszkék vagyunk.

Mindig a legutóbbi díjakra a legbüszkébb?

Jól esnek a folyamatos elismerések. Mivel állandó fejlődésben van a szakma, ezért nagyszerű lehetőség, hogy a világversenyeken kipróbáljuk a borainkat. Fontos visszajelzések ezek, hogy jól csináljuk a dolgunkat. Olyan, mintha megsimogatnák a fejünket, hogy jó úton vagyunk. A fogyasztók felé is jó üzenet, hogy borászatunkban minőségi munka folyik.

Évente mennyi bort palackoznak és hol történik az árusításuk?

40-50 ezer palackot készítünk egy évben. Belgiumba és Svájcba szállítunk rendszeresen, most pedig Finnországban nyílhatnak új lehetőségek. Budapesten a Veritas Borkereskedéssel vagyunk kapcsolatban, méltányolják boraink minőségét, rendszeresen kapunk megrendeléseket tőlük.

Sillerborokat is készítenek. Ezzel nem sokan foglalkoznak, ha jól tudom.

A siller a rozé borok elődje volt. A kadarka volt az uralkodó fajta a borvidéken, s mivel érzékeny fajta, ezért rapszodikus a termése. Nagyobb termés esetén az erjedés megindulásakor a lé gyakran kifutott a kádból. Ezt megelőzően leengedték a levét egy hordóba. Hideg körülmények között jobban megmaradt a zamata a bornak. Így készültek régen a sillerek. Napjainkban már hűteni is tudjuk modernebb technikával. A vörösbor és a rozé közötti tulajdonságok jellemzik a sillert. Gyümölcsös illatú, de nem annyira mutatkozik a vörösbor jellege. A rozé megjelenésével a siller elfelejtődött. A rozénál arra kell figyelni, hogy annyit kell készíteni, mint az éves fogyasztás, míg a sillerbornak már vörösboros karaktere is van, ezért tovább eláll.

Fehérborokat is készítenek?

15 éve készítünk kadarkából fehérbort. Ez a fehér kadarka, amely a régi hagyomány felélesztése. Nem mi kezdtük újra. Szekszárdon egyáltalán nem volt fehér szőlő. Egy leleményes gazda kitalálta, hogy ha azonnal elválasztják a szőlő levét a héjától, akkor fehérbor lesz belőle. A pinot noir és a kadarka fajták alkalmasak erre. Ennek a hagyománynak a folytatása, amit csinálunk. A fehérbor fajtákat összeházasítjuk, s lesz belőle egy fehér cuvée, ebből gyöngyözőbort is készítünk.

A gyerekei érdeklődnek a borkészítés iránt?

A lányomat érdekli, hiszen Budafokon a Soós István Borászati Technikumban tanulja a szakmát. Ő nagyon szívesen segít nekem a pincében, bízom benne, hogy továbbviszi a mesterséget. Én is sokat jártam Budafokon, mikor a diplomámat frissítettem. Nagyon szerettem az ott végzett gyakorlatokat. Budafok egy gyönyörű, ritka kincse a magyar borkereskedelemnek. A fejlődését is a borkereskedelemnek köszönhette régen és nagyszerű pincéinek.

A borászatot mennyire érinti a COVID-járvány?

M is foglalkozunk vendéglátással, ami most egyáltalán nem működik, teljesen leállt. A fesztiválok is elmaradtak, ahol meg tudjuk ismertetni a borainkat a látogatókkal. Sajnos ez az év nem tartozik a  legsikeresebb éveink közé. Alkalmazkodtunk ehhez a helyzethez, rendeléseink körét bővítettük a járvány miatt. 12 palack vagy legalább 20.000 Ft értékű bor rendelése esetén a pince költségére szállítjuk ki a borokat az ország egész területére. A pince honlapjáról elérhető az űrlap, ahol leadható a rendelés, de telefonon vagy emailben is lehet tőlünk rendelni.

Melyek a közeli, illetve a távlati céljaik?

A vírushelyzet miatt most minden a túlélésről szól. Mindenképp meg szeretném tartani a kollégáimat, mert nagyszerű, szorgalmas emberek. Ez a rövidtávú cél. Hosszútávú célunk pedig a pincénk fejlesztése, hogy megmaradjanak a minőségi borkészítés feltételei.

Mivel foglalkozik a borászaton kívül?

Az összes szabadidőmet itt töltöm a pincében, ez a hobbim is. Azt szoktam mondani, hogy soha nem dolgozom, mert a hobbimnak élek. Gyönyörű helyen van a pince, lélekemelő a kilátás, amit minden nap megcsodálhatok. A boraimtól sem sajnálom az időt, hiszen állandóan köztük vagyok. Ez az életem. A vendégeim azt szokták mondani, hogy nem jártak még olyan helyen, ahol minden bor ennyire finom. Ez a legnagyobb dicséret számomra.

Olvasta már?