Újra nyitva a Magdolna Udvar!

by nora.farmosi

A hideg hónapok után újra fogad látogatókat a Magdolna Udvar Művészeti Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény.

Az áprilisi Pincejárat programjához kötött nyitáskor – Gyönki Viktória muzeológus tárlatvezetésén – a bor helyett a söré lett a főszerep. A XIX. században filoxéravész árnyékában született meg a promontori (majd budafoki) sörfőzés, és a több ütemben épült Haggenmacher Sörgyár pontosan 100 éve zárta be üzemét – írja a budafokteteny.hu.

Fekete-fehér fotók, korabeli reklámplakátok és a régi sörgyár látványos makettje is fogadja azokat, akik ellátogatnak a Magdolna Udvar budafoki sörtörténelmi kiállítására. A hosszas és alapos kutatómunka után az időszakos kiállítást először tavaly októberben nyitották meg a nagyközönség előtt, az eredeti tervek szerint január végéig lehetett volna látogatni, ám a magas energiaárak miatt az év elején bezárták az épületet. Az érdeklődés viszont nagy, így most május 6-ig, a következő Pincejárat végéig tekinthető meg a Gyönki Viktória által megálmodott izgalmas tárlat.

„Az alapötlet tőlem indult: én nem vagyok budafoki, és ahogy jártam a kerületet, hogy jobban megismerjem, felfigyeltem a régi sörgyár épületeire, és elkezdtem utánanézni a történetének. Tulajdonképpen így kezdődött. Szerettem volna, hogy legyen egy olyanfajta kiállítás, ami nincs benne a köztudatban, hiszen 100 éve bezárt, és a most itt élők közül nem mindenki tud róla.”

Az áprilisi nyitás első napján Mag Krisztina alkotásaiból inspirálódva használati tárgyakat is készíthettek az odalátogatók, a workshopon a PET-palackok újrahasznosításának fortélyait használva folyt a közös alkotói munka.

A Magdolna Udvarban a jó idő beköszöntével a programok száma is megnő, a következő időszakos kiállításon – a Tavaszi Művészeti Fesztivállal egyidőben – Kanyó Ferenc Canon-díjas fotóművész alkotásait tekinthetik meg, a helytörténeti kiállítás idei fő témája pedig Buda és Pest egyesítésének 150. évfordulója lesz.

Olvasta már?