Utazás belföldön: szinte kifogyhatatlan a programkínálat

by nora.farmosi

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a magyarok utazási szokásairól beszélt a Kossuth rádió adásában, és pár hasznos tippet is adott az utazás megtervezéséhez.

A magyarok utazási kedve nem csökken: egyre többen választják a mediterrán úticélokat, de belföldön is többet utazunk. Ugyanakkor hozzánk is szép számban érkeznek turisták külföldről, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 14,7 millió utas fordult meg 2023-ban, amivel megközelítette a 2019-es rekordévet a repülőtér utasforgalma. Most egyrészt a síelés, másrészt a tengerparti úticélok tarolnak. Előbbihez nem is kell feltétlenül külföldre utazni, hiszen Magyarországon is vannak nagyon jó sípályák, ahol a 20-25 évvel ezelőtti állapotokhoz képest nagyon komoly, ugrásszerű fejlődéssel találkozhatunk dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró szerint.

Látnivalóból sincs hiány Magyarországon, tartalmasan el lehet tölteni akár egy hosszú hétvégét is, anélkül, hogy átlépnénk az országhatárt. Ha mediterrán térségünk nincs is, de van cserébe olyan épített és kulturális örökségünk, ami valóban egyedülálló a turisztikai szakújságíró.szerint.

“Ha Budapestről kellene írni egy könyvet, akkor azt senki nem bírná el, olyan nehéz lenne, ha minden látnivalót felsorolnánk. Nem csupán a Halászbástya, az Andrássy út, a Hősök tere és a vár az, ami Budapest, hanem millió látnivaló van” – mondta dr. Kiss Róbert Richard.

A turisztikai szakértő szerint a turisták mellett a helyieknek is nagy élményt jelent felmenni a Bazilika tetejére, és megnézni onnan a várost, beülni egy előadásra az Operába, vagy egy koncertre elmenni a Magyar Zene Házába. Budapest fürdőváros is, amit szintén imádnak a turisták, de egy belföldi utazáshoz is nagyszerű program lehet meglátogatni a fővárosi és a vidéki fürdőket. Megújultak a templomok is Magyarországon, a régi, ősi épületek felkeresése is egy jó túraötlet lehet. Számtalan olyan programlehetőség van, amivel akár a hét minden napjára jut élmény.

Aki már a nyárra gondol, azoknak a nyaralás tervezésénél érdemes észben tartani, hogy időben foglaljanak, így sokat spórolhatnak. A foglalási portálok és fapados repülőjáratok megjelenésével sokkal egyszerűbb az utazások tervezése, nem árt rászánni egy kis időt és körülnézni rajtuk, hogy megtalálja mindenki a saját igényeinek és pénztárcájának megfelelő ajánlatot. Nagymértékű áremelkedésre nem kell számítani a turisztikai szakújságíró szerint 2024-ben, az infláció mértékét remélhetőleg nem haladja majd meg az árak emelkedése. Aki biztosra akar menni, az minél hamarabb döntse el az úticélt, hiszen a szezon közeledtével lehet majd arra számítani, hogy magasabb árakon kínálják a szállásokat, a repülőjegyeket.

Olvasta már?