Virágosnak, látványosnak, szépnek lenni jó! Rekordszámban jelentkeztek a települések a Virágos Magyarország versenyre!

by dombteto

Minden korábbinál nagyobb számú nevezéssel ünnepli 30. születésnapját a Virágos Magyarország verseny. Idén már közel 400 település méretteti meg magát 549 pályázattal – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A kertész- és tájépítészmérnökök, turisztikai szakemberek közreműködésével már javában folyik a zsűrizés. Ősszel az ünnepélyes díjátadón derül majd ki, hogy közülük mely közösségek kapnak elismerést környezetszépítő munkájukért.

Az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyén évről évre egyre több települési önkormányzat vesz részt.A verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség nagy örömére idén már 383 település összesen 549 pályázattal nevezett. Közülük több mint 40 a határon túli magyar közösség.

Csíkszereda volt a 2022-es egyik fődíjas a határokon túli települések között.

A települések öt főkategóriában nevezhettek: 1000 fő alatti és feletti falvak, 30 000 fő alatti és feletti városok, valamint budapesti kerületek. Különböző tematikus díjakra is benyújthatták pályázataikat. Az utóbbiak között évek óta a Legvirágosabb főtér a legnépszerűbb, és ősszel az is kiderül, hogy melyik közösség büszkélkedhet a legszebb fasorral vagy a legszebb óvodai kerttel. 

Győr az Országos Arany Rózsa minőségi díj nyertese volt 2022-ben.

 Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával a különböző helyi versenyeket és virágosítási kezdeményezéseket jutalmazzák idén a Virágzó közösség díjjal. A jubileumi verseny új, turisztikai kategóriájában a legjobb Virágos városi és faluséta címért pedig 30 település is ringbe szállt.

A fenntartható turizmus napjaink kiemelt témája, amellyel természetesen az MTÜ és a hazai turizmus is aktívan foglalkozik. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a fenntarthatóság a jubileumi versenyen még hangsúlyosabban jelenjen meg. Nagy öröm látni, hogy ez a törekvés nemcsak minket motivál, hanem az idén benevezett közel 400 települést is” – méltatta a Virágos Magyarország jelentőségét Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Idén először például Az év zöld innovációja díjat is odaítélik, amelyre 16 nevezés érkezett. Mindez azt is jelzi, hogy a fenntarthatóság témája nem csak a szervezők számára fontos, mind több település folytat tudatos zöldfelület-gazdálkodást. A környezettudatosság üzenete és az ezzel kapcsolatos oktatás-nevelés megjelenik a Virágos Magyarország új, vagy megújuló közösségi médiafelületeinek – Facebook, Instagram, TikTok – tartalmaiban is a környezetszépítő praktikák mellett.

A nevezések elbírása során a szervezőbizottság nagy hangsúlyt fektet a települések által elért eredmények helyszíni megismerésére, illetve a szakmai eszmecserére és tanácsadásra. A már jó ütemben haladó értékelésekben közel 180 kertész-, tájépítész- és településtervező mérnök, turisztikai szakember vesz részt.

Zalakaros a Fődíjat nyerte el 1000 fő feletti kisváros kategóriában.

A Virágos Magyarország kategóriagyőztesei ősszel Budapesten ünnepélyes díjátadón kapják meg az elismeréseket, ahol egy jubileumi díjat is kiosztanak. A fődíjakon kívül többek között kertészeti utalványok, növénydíjak, szakmai konzultációs lehetőségek is gazdára találnak. A szervezőbizottsági tagok egyéb díjakkal is készülnek: a Magyar Kertörökség Alapítvány például nagy értékű növényadománnyal járul hozzá a környezetszépítő verseny 30. születésnapjának még emlékezetesebbé tételéhez.

Székesfehérvár is büszke lehet virágos parkjaira.
Debrecen, a református Nagytemplom előtti tér. Az alföldi nagyváros 22-ben fődíjat nyert a 30 ezer fő feletti városok között.

A jubileum alkalmából a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, az Építési és Közlekedési Minisztérium és az Oázis Kertészetek támogatásának köszönhetően minden pályázó település egy-egy emléktáblával és facsemetével is gazdagabb lesz. Ezeket előzetes egyeztetés után ősszel vehetik át.

Forrás: MTÜ, viragosmagyarorszag.hu

Olvasta már?