Zene, tánc, szőlőáldás: fergeteges hangulat a 25. Nagytétényi Szüreti Mulatságon

by nora.farmosi

A hétvége Budafok-Tétényé, elérkezett ugyanis a 25. Nagytétényi Szüreti Mulatság! Először a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, Lászlóné Varga Éva mondott beszédet, aki mesélt nekünk a XIX. századi bortermelésről. Később pontban 12 órakor Szőke Lajos plébános köszöntője mellett megáldotta a szőlőt a Szelmann Ház előtt. Kora délután folytatódtak a programok, a csikós párok lehengerlő táncbemutatók keretein belül mutatták be nekünk a hagyományaikat.

Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte Karsay Ferenc polgármester urat, Szőke Lajos plébánost, Budafok-Tétény lakóit, valamennyi borászt, valamint a további jelenlévőket, majd mesélt nekünk arról, milyen is volt réges-régen a budafok-tétényi bortermelés.

A XIX. században szűkebb pátriánk egyik legnagyobb bortermelő vidéke volt Budafok-Tétény, s a Buda vidéki szüret. A legtöbb helyen valóságos ünnepnap volt, ilyenkor víg zene és énekszó mellett ünnepeltek az emberek. A szüret végeztével koszorú került a hordókra szőlőlevéllel és virágokkal, nemzeti szalaggal díszítve. Amikor mindenhol végeztek a munkálatokkal, megtartották a szüreti bált. Ezen hagyományokat őrizve azóta minden évben megrendezésre kerül az esemény.

Pontban 12 órakor Szőke Lajos plébános megáldotta a szőlőt a Szelmann Ház előtt, s ezzel hivatalosan is megnyitották a 25. Nagytétényi Szüreti Mulatságot!

Az időjárás nekünk kedvezett, ami szuper hír, hiszen láthattuk, milyen csodás táncot lejtettek a csikós párok a Sváb Emlékhelynél, valamint a Száraz-Rudnyánszky-kastély parkolójában. Hagyományokat őrző ruhák, népdalok, az emberek csak tapsoltak és tapsoltak, volt, aki táncra is perdült.

Nézzék meg mesés képeinket!

Olvasta már?