11 éves lány lehet a budafoki atlétika új üstököse

by gaalt994

A félig magyar, félig nigériai ifjú hölgy komoly eredménnyel rúgta rá az ajtót az igencsak rangos versenyként számon tartott Gyulai Memorialra. Álma pedig nem kevesebb, mint egy olimpiai bajnoki cím.

Emmanuel Sophia 13,68 másodperces idővel nyerte a 11. Gyulai István Memorial – Magyar Nagydíj első számát, a hölgyek 100 méteres síkfutását. A kislány óriási fölénnyel nyerte az amatőr fiatalok számára rendezett futamot, amivel Bartha Attila tanítványa sokak figyelmét felhívta magára.

A nigériai édesapától és magyar édesanyától született ifjú reménység ugyanúgy a BMTE Atlétikai Szakosztályának sportolója, ahogyan az általunk is sokszor emlegetett, junior korú Molnár Janka.Igaz, ő még a felnőtt sport kapuin szemérmetlenül dörömbölő Molnárhoz képest is szemtelenül fiatal, szeptemberben kezdi meg tanulmányait az általános iskola hatodik osztályában.

„Nem vagyok elégedett, futottam már 13,62-t is, most be akartam menni 13,6 alá, de azért mégsem vagyok szomorú. Remek élmény volt itt versenyezni, nekem Kozák Luca a magyar példaképem, a külföldiek közül pedig Elaine Thompson, az olimpiai bajnoknő. És igen, olimpiai bajnok szeretnék lenni én is, akárcsak ő” – nyilatkozta a verseny után Sophia, akinek álmai még igen jó nevű edzője szerint sem túlzóak.

„Három éve a Futafok utcai futóversenyen akadt meg a szemem Szofin, rögtön láttam a mozgásán, hogy kivételes tehetség. Akkor még a Kolonicsba járt, később került át az újbudai Grosics Gyula Általános Iskolába. Egy darabig Szabó Tibor, a Kossuth testnevelő tanára foglalkozott vele, de aztán magamhoz vettem” – fogalmazott Bartha Attila a budafokteteny.hu hasábjain a sportban finoman is járatos Ch. Gáll András kérdésére.

„Nagyon szorgalmasan jár az edzésekre, nem kell noszogatni, igyekszik ellesni az idősebbektől, Molnár Jankától és a többi klasszistól a rövidtávfutás fortélyait. Remek vágtázó lesz belőle, bár én azt sem bánnám, ha a gátfutással is megbarátkozna” – fűzte hozzá saját álmait is a kiváló tréner.

(Kiemelt kép: magyarfutball.hu)

Olvasta már?