Két évtizedes önkéntes munkájáról kérdeztük Németh Viola Annát

by talastunde

Németh Viola Anna, kerületünk Gráf Antal-díjjal kitüntetett nyugdíjas lakosa közel 2 évtizede végez önkéntes munkát az Ökumenikus Segélyszervezetnél. Erről a nemes munkáról kérdeztük, ő pedig nagy szeretettel mesélt az életének erről a fontos szeletéről.


Mióta végez önkéntes tevékenységet az Ökumenikus Segélyszervezetnél?

Közel 20 éve, amikor aktívan dolgoztam, már akkor is vállaltam önkéntes munkát a szervezetnél. Nem csak a Szent István Bazilikánál szervezett adventi adománygyűjtésekben vettem és veszek részt, hanem a szervezet 52 héten át zajló egész éves munkájába is besegítek, akár sportrendezvényeken, csomagkészítések összeállításában, a felajánlott ruhák válogatásában, ételcsomagok készítésében, tanévkezdéskor iskolakezdési csomagok összeállításában, és több táboroztatásban is részt vettem.


Tavaly az orosz-ukrán háború miatt mennyire volt speciális az önkéntes munka?

Az orosz-ukrán háború kitörését követően egy-két napon belül már a segélyszervezet központjában állítottuk össze a segélycsomagokat, amelyek gyakorlatilag tartós élelmiszerekből és ruhákból álltak. Ennek az időszaknak a különlegességét talán az önkéntes munka intenzivitása és mennyisége jelentette.


Jelenleg a segélyszervezet melyik adománypontján segédkezik?

Az Ökumenikus Segélyszervezet hagyományos Adventi Adománygyűjtése mára Magyarország legnagyobb ünnepi összefogásává vált. November 17-én a bazilikánál lévő adománypontunknál kezdtük el a gyűjtést, amely egészen december 23-ig tart. Azokat a felajánlókat, akik az adományponton a segélyszervezet adventi gyűjtésének szimbólumaként ismert „beleharapott” mézeskalács szívecskét ábrázoló perselybe pénzadományokat tesznek, hálánk jeleként az önkéntesek által készített valódi mézeskalács szívvel ajándékozzuk meg. Nyugdíjasként egy héten három napot tudok most bevállalni.

Miért fontos önnek az önkénteskedés?

Lelkileg rendkívül feltölt. Abban is reménykedem, hogy ha a fiatalok látják, hogy még ilyen idősen is vállalunk önkéntes munkát, akkor nagyobb eséllyel őket is meg tudjuk szólítani, hogy csatlakozzanak hozzánk. Segíteni másoknak a legnemesebb dolgok egyike. Egy ilyen nagy szervezetnél végzett önkéntes munka pedig felelősségteljes és felemelő.


Miért pont az Ökumenikus Segélyszervezetnek az önkéntese?

Egyszer a Duna Televízióban láttam egy felhívást advent környékén, hogy jelentkezőket várnak a felajánlások adatkezeléséhez, rögzítéséhez. Jelentkeztem a felhívásra. A szervezet nagyszolgálati követe, Lévai Anikó bejött a stúdióba, és az ott megjelent segítőknek megköszönte a munkáját, és megkérdezte, hogy nem szeretnénk-e a szervezethez önkéntesként csatlakozni. Ekkor jelentkeztem az önkéntes munkára. Egyébként én református vagyok, a férjem pedig katolikus, ez már így önmagában az ökumené. Fontos még kiemelnem, hogy a szervezetünk nem csak az ünnepekre, hanem az 52 héten át zajló egész éves munkájára indít adománygyűjtést ilyenkor, éppen azért, hogy ne csak karácsonykor, hanem egész évben tudjon ÉTELT, OTTHONT és ESÉLYT adva segíteni a rászorulóknak. Amellett, hogy minél több családnak szeretnék szebbé tenni az ünnepeket –élelmiszersegély-csomagokkal, melegétel-osztásokkal, tüzelővel vagy éppen karácsonyi
gyermekprogramokkal –, a fő cél az, hogy az ünnepeken túl egész évben ott lehessünk a nélkülözők és bajba jutottak mellett a szociális intézményeinken, az esélyteremtő programjainkon keresztül. Az 1353-as adományvonalunk hívásával bárhonnan és bármikor lehet csatlakozni az összefogásunkhoz, vagy a www.segelyszervezet.hu weboldalon is lehet felajánlásokat tenni.

Olvasta már?