6495 új fertőzött, már a katonák is besegítenek az egészségügynek

by gaalt994

Meghalt 93, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6495 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. A kormányzati portálon azt írták: 147 961-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3190-re emelkedett, 34 010-en már meggyógyultak.

    Az aktív fertőzöttek száma 110 256. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 35 090-en vannak, a mintavételek száma 1 360 840-re emelkedett.

    Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, ezért továbbra is az emberek együttműködését és fegyelmezettségét kérik a szabályok betartásában – írták.

    A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Hozzátették: a katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és részt vesznek a szigorítások, illetve a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában.

A katonák emellett hétfőtől 93 kórházban megfelelő szakmai felügyelet mellett tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

Hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A kormány további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írták.

(Kiemelt kép: MTI/Mészáros János)

-MTI-

Olvasta már?