Az év első Pincejáratán újra elindultak a pinceséták, ahol különleges borokat és pezsgőket is kóstolhattunk.
Délután 4 órától kezdődtek a Katona Borházban a borkóstolóval egybekötött pincetúrák. Már az első körben egy hatalmas társasághoz szegődhettünk, és egy pohár 2022-es Semillonnal átsétáltunk a pincébe. A pincesétán megtudtuk, hogy a Katona Borház hatalmas területen termel bort a Balaton partján, és elmondásuk alapján azért vettek itt pincét, mert olcsó volt, valamint jó kapocs volt Budapesthez az elhelyezkedése miatt.
A szőlőfeldolgozást a mai napig a Balatonon végzik, Budapesten érlelik és palackozzák a boraikat. Több, mint 100 kilométer hosszan húzódnak itt pincék Budafokon, ebből vásároltak egy szép nagyot.
A Katona Borház Semillon-ja egy eredetileg Bordeaux-ból származó ritka szőlőfajta. Összesen 20 hektáron termelik Magyarországon. A Katona Borház ebből 1 hektáron termeszti a szőlőfajtát. Acéltartályokban, fahordókban is érlelnek bort, amit később hatalmas műanyag tartályokban tárolnak.
Ezután átsétáltunk a Várszegi Pincészetbe, ahol Burcsányi Ádám gitárral és énekkel alapozta meg a hangulatot.
Várszegi Viktor Savignon Blanc, Chardonnay, Cuvée és Merlot borokat választott a pincesétával egybekötött borkóstolóra, melyre itt is tömegek jelentkeztek. Úgy tűnik, a budafokiak szeretik a “sötét, szűk helyeket” és a jó borokat.