Idén is rotyogtak a bográcsok: kilenc csapat tette magát próbára a Szent Mihály-napi hagyományőrző sváb főzőversenyen

by nora.farmosi

Idén 5. alkalommal rendezték meg Mihály napon a zenés, hagyományos sváb főzőversenyt a Szent Mihály-kápolna mögött.

Az idei megmérettetésen kilenc csapat tette magát próbára, a nevezők között pedig egyaránt találkozhattunk fiatalokkal és az idősebb korosztállyal is. 

A 18. századi Szent Mihály-kápolna búcsúja alkalmából a mögötte található apró füves területen rendezték meg az idei főzőversenyt a 22. Szent Mihály-napok méltó lezárása alkalmából. A rendezvény családias légkörben és még a versenyhelyzet ellenére is kifejezetten jó hangulatban telt, az indulók inkább tekintették közös örömfőzésnek az alkalmat, mint próbatételnek. 

Az indulók között már jól bejáratott, összeszokott társaságokat kérdeztünk saját ételükről és a tapasztalataikról. 

Az idén is indult például a Kudino vincsit csapat, akik a tavalyi versenyen az első helyezést érték el. Ők sváb krumplis nudlit készítettek savanyú káposztával. A csapat nevében Kertész Olga elmondta, hogy hobbiszakácsok álltak össze, és nem csak sváb ételekkel kísérleteznek. Ez alkalommal is jókedvű kollektív főzésre érkeztek, a helyezés pedig nem számít.  

A fiatal korosztályt képviselte a Szalamandrák nevű csapat. Ők sváb hidegtállal készültek a zsűri elé járulni. Elmondták, hogy az ételük többféle szószból fog állni, amit a végén baguette-tel tálalnak majd. Ők sem először vesznek részt a főzőversenyen, bár ezt az ételt még soha nem készítették el. Az elmúlt években nyertek már különdíjat, és idén is hasonlóan jó eredményre számítanak. 

Ám nem csak versenyző csapatokkal találkoztunk: készült ezen a napon sváb halászlé is, amit a Meglepetéskolbász nevű csapat szervírozott. Elmondásuk szerint két éve már minden díjat elnyertek, amit lehetett, így most teret engednek a többieknek is. 

Az elkészült fogásokat négytagú zsűri értékelte, dr. Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnök asszonya, Kaldeneker György szakács és gasztroblogger, Bitai Gergely, a Promontorium Borlovagrend nagymestere és a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Mórácz András.

Fotók: Huszonketto.hu

Olvasta már?