A BDZ nyitókoncertjével kezdődik a Zempléni Fesztivál

by talastunde

Az idén 30 éves Zempléni Fesztivált az elmúlt évekhez hasonlóan a rendezvény rezidens zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar nyitja meg. A fesztivál ideje alatt 10 koncertet ad a BDZ.

A nyitókoncerten elsőként Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye szólal meg, mely a zeneirodalom egyik legnépszerűbb és legnehezebb hegedűversenye, a „nagy” versenyművek egyike, amit hegedűre írtak. Csajkovszkij a darabot a világhírű magyar hegedűművésznek, Auer Lipótnak ajánlotta, ő azonban lejátszhatatlannak tartotta, ezért a fiatal Adolf Brodszkij mutatta be. Később Auer is megváltoztatta a véleményét, többször eljátszotta, sőt, a ma ismert kottakiadást is ő rendezte sajtó alá.

A darab szólóját a nemzetközi hírű hegedűművész, Lendvay József játssza. Lendvay négyéves kora óta hegedül, első tanára édesapja, az ismert prímás, Lendvay Csócsi József volt. Korán kezdett koncertezni, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának növendéke volt.

A koncert második felében Saint-Saëns II. szimfóniája szólal meg. Saint-Saëns csodagyerek volt, hétévesen már komponált, tízévesen pedig nyilvános hangversenyt adott. Fiatalon elnyerte Gounod, Rossini és Berlioz barátságát, zeneszerzői és zongoraművészi kvalitásairól Liszt Ferenc is elragadtatással beszélt, és a kor legjobb orgonistájának nevezte. A II. szimfónia egy sajátos keveréke a romantikus értékeknek és a szigorúan klasszicista gondolatoknak. A bécsi klasszika üde, vidám, játékos karakterei ugyanannyira észrevehetőek a darabban, mint a Saint-Saëns-re jellemző stílusjegyek.

ELŐADÓK

Lendvay József – hegedű

Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor

MŰSOR

Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny
Saint-Saëns: II. szimfónia

Olvasta már?