A Bogisich család története

by talastunde

A nagytétényi családi mesék sorozatunkat a Bogisich család történetével folytatjuk. Bogisich Rezső az 1900-as évek elején vett házat a kerületben, ekkor kezdődik a család nagytétényi története. Egy másik nagy múltú tétényi családdal, a Knapp családdal való összefonódásról is olvashatunk a történetmesélésben. A mesélő Bogisich Csilla.

Bogisich Rezső 1880-ban született Huszton, és 1946-ban halt meg. Az 1900-as évek elején Nagytétényben vett házat a Petőfi Sándor utca 4. szám alatt. A költözés után megnősült, Süle Annát (1899-1981) vette feleségül.

Rezső földméréssel foglalkozott . Két gyermekük született: 1925-ben Tibor, két évvel később Andor (Bandi) (1927-1998).

Rezső támogatta a rokonait és a tétényi szegényeket, főleg gyerekeket. Gyakran húszan is körbe ülték az asztalt az ebédnél. A Bogisich fiúk az 1950-es évek elejétől a GAMMA Művekben dolgoztak, Bandi az anyagbeszerzési osztály vezetőjeként itt találkozott Ács Eszterrel, édesanyámmal (1931-2021). 1954. május 5-én házasodtak össze, egy lányuk született, Csilla , aki építész lett, régi épületek vizsgálatával és rekonstrukciójával foglalkozott, jelenleg nyugdíjas.

Tibor megnősült, a Nagytétényben élő Knapp Béla lányát, Irént vette feleségül. Két gyermekük született, Tibor és Ágnes . A család ezen ága 1956-ban elhagyta az országot, jelenleg Ausztráliában élnek . Tibor feltehetően az 1900-as évek elején alakult cserkészcsapat utolsó élő tagja.

Bandi 1945. január 18-án fogságba esett, és 1948. június 30-án érkezett haza. A Donyec-medencében lévő brjankai fogolytáborban volt.

Ez szénbányaként üzemelt. Egyszer beomlott a bánya járata, ahol dolgozott, és a bal keze roncsolódott. Ott egy felcser fájdalomcsillapító nélkül megoperálta, és egy kecskeínt épített be a kezébe. Amikor hazaérkezett, korrekciós műtétet végeztek a kezén, amely azután sokat javult. 1970-ig éltek Nagytétényben, de távozásuk után is aktív tagjai voltak a cserkészmozgalomnak . Almási Béla minden hónapban összejöveteleket szervezett, saját kertjében is gyakran piknikeztek. A Szelmann Házban születésnapokat ünnepeltek, batyus bált rendeztek. Rendszeresen jártak kirándulni, minden évben együtt nyaraltak az egyik tag nyaralójában, ahol rendszerint két hetet töltöttek. Idős korukban felvették a kapcsolatot az ifjú cserkészekkel.

Olvasta már?