A DK adhatja az összefogás polgármesterjelöltjét?

by nora.farmosi

„Csak egy maradhat” – emelte ki Perlai, aki arra készül, hogy ő, mint a legnépszerűbb ellenzéki párt jelöltje lesz az ellenzék közös polgármesterjelöltje. Perlai elmondása szerint a Momentum jelöltje, Havasi Gábor is tud erről, akivel rendszeresen egyeztetnek a választásokról. A felkészülés tehát folyik, zárás előtti állapotban van a képviselőjelöltek kiválasztása is.

Alig egy év van a következő önkormányzati választásokig, amire a felkészülés gőzerővel zajlik Budafok-Tétényben is. Extrém helyzetbe kerültek a pártok, mert egyszerre lesznek önkormányzati és európai parlamenti választások. Az ellenzék oldalán több jelölt is van a polgármesterjelöltnek, közülük a legesélyesebbnek sokan Perlai Zoltánt tartják, aki a DK színeiben indul.

“Zárás előtti állapotban van azoknak a személyeknek a kijelölése, kiválasztása, akiket az egyéni körzetekben szeretnénk elindítani. Nálunk ez úgy zajlik, hogy függetlenül attól, hogy melyik szervezet szeretne jelöltet állítani, pályázni kell. A közös jelölt az lesz, aki abban a körzetben a legelismertebb. Végzünk helyi, kisebb körzeti felméréseket is, lesznek körzetek, ahol új jelölttel fognak indulni” – mondta a DK jelöltje a Promontor TV-nek. Azt is hozzátette, hogy a közös polgármesterjelölt mögé az összes ellenzéki párt beáll majd.

Perlai Zoltán rutinos kerületi politikus. Az 54 éves, nős, két középiskolás fiúgyermek édesapja, és tősgyökeres budafoki családból származik. Végzettségét és tapasztalatát tekintve diplomás pedagógus, aki közel két évtizedes középiskolai munkáját követően az oktatásirányítás különböző területein szerzett államigazgatási tapasztalatokat, közoktatási uniós és hazai projekteket vezetett az ország számos pontján az elmúlt tíz évben. Budafok-Tétény Önkormányzatának munkájában 1994 óta vesz részt, 8 évig szakbizottsági tagként, majd 2002 óta önkormányzati képviselőként. Vezette az oktatási és a pénzügyi bizottságot, jelenleg Budafok-Háros és Budafok-Felsőváros képviselője, valamint a Demokratikus Koalíció kerületi elnöke és frakcióvezetője.

A Momentum színeiben Havasi Gábor indul majd, aki ezt egy Facebook-videóban tette közzé. Havasi végzettségét tekintve középfokú mentőápoló szakképesítéssel rendelkezik, jelenleg a fővárosi közgyűlés tagja, egészségügyi tanácsnok. A politikus elmondta, hogy együtt a közösséggel szeretne egy zöldebb, modernebb és büszkébb jövőért tenni a XXII. kerületben. Havasi 2019-ben már indult Karsay Ferenc ellen. Akkor a budafok-tétényiek, közel 55 százalékos részvétel mellett döntöttek a kerület vezetéséről. Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) 48,15%-kal nyerte a választást, Havasi Gábor (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP) 46,82%-kal végzett a második helyen.

A két jelölt rendszeresen konzultál egymással, Perlai szerint nincs vita köztük. A legnagyobb különbség kettejük között a helyi politikában eltöltött évek száma, hiszen míg Perlai közel 30 éve vesz részt az önkormányzat munkájában, addig Havasi a kerületben nem volt képviselő testületi tag – bár 2019-ben már volt a jelenlegi polgármester kihívója.

A DK jelöltje szerint senki nem születik polgármesternek, ez egy hosszú, tanulási folyamat. Perlai Karsayt is tapasztalt, hozzáértő polgármesternek tartja, és nem kedveli a szerencsével, hirtelen székbe került polgármestereket. Perlai hangsúlyozta még a csapat és az összefogás fontosságát:

“Változásra van szükség, és ahhoz csapat kell. Nem az a lényeg, hogy ki vezeti a csapatot, hanem az, hogy közösen vezessük. Én a vezetésre vállalkoztam, és széleskörű támogatás alakult ki körülöttem, bízom benne, hogy ez sikeres lesz”.

Kritikáit is megfogalmazta a jelenlegi vezetéssel kapcsolatban:

“Vannak olyan fejlesztések, amik körülbelül 30 éves történetek. Sétálóutcák, Duna-part fejlesztése, strand megépítése, járdafelújítás, útfelújítás – ezeket a feladatokat most részben elvégzi az önkormányzat, nem akarom fekete-fehérként beállítani a helyzetet, de a prioritások mások. Most a körzetemben, a Széchenyi utcában lesz járdafelújítás. Erre pályázott az önkormányzat, állami forrásból. 60 millió forintra pályáztunk, 10 utcára. Nem nyertünk. Nem volt rá önrész tavaly, idén viszont ez meg fog újulni. Erről én nem kaptam tájékoztatást, pedig napi kapcsolatban vagyok az önkormányzattal. Projektszerűen működnek, ha valami elkészül, azt elindítják. A probléma azzal van, hogy ezt elfelejtik kommunikálni azoknak, akiknek az a feladatuk, hogy képviseljék a lakosokat” – mondta Perlai.

Olvasta már?