A házasság hete idei mottója: állandó megújulásban

by lantai.oliver

Vasárnap kezdődik a Házasság hete programsorozat. A kezdeményezés több mint két évtizede Angliából indult el. A szervező keresztény egyházak és civil szervezetek egy héten keresztül több mint 50 településen közel 200 programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család értékeire. A házasság hete alkalmából rendkívül egyedi programot gondoltak ki a Klauzál Ház szervezői.

Előzmény

A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével – tudtuk meg a Házasság Hete Szervezőbizottságától.

“Állandó megújulásban”

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, a házasság hete idei mottója: “állandó megújulásban”.

A rendezvénysorozat eseményein a szervezők azt járják körül, hogyan tudnak a párok a “mai, rendkívül változó környezetben egymásra figyelve, közösen fejlődni, házasságukban megújulni, új közös célokat találni, az új élethelyzetekhez egymással együttműködve alkalmazkodni”. 

A közleményben idézték Herjeczki Kornél, a Házasság hete mozgalom országos koordinátorát, a Harmat Kiadó igazgatóját, aki elmondta, a mozgalommal a szervezők impulzust és bátorítást szeretnének adni a pároknak, hogy kapcsolatuk megújításában aktív, kezdeményező szerepet vállaljanak.

Az országos koordinátor közölte: az idei házasság hete nemcsak a fiatal párokat kívánja megszólítani, hanem azokat is tudatos aktivitásra biztatja, akik házasságuk második felének teljesen új kihívásaival szembesülnek, például gyermekeik “kirepülése” után kell új célokat, új életformát kialakítaniuk.

Programok

A központi programsorozat ünnepi istentisztelettel kezdődik a Debreceni Református Nagytemplomban, ahol igét hirdet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Hétfőn a Ráday Ház dísztermében a Páratlan beszélgetés közismert párokkal sorozat programjaként Véssey Miklós író, költővel és feleségével, Mirk-Véssey Klára tanárral, Győri Virággal, a Family magazin főszerkesztőjével és férjével, Győri Tamás Józseffel, a Budapesti Kortárs Keresztény Intézet igazgatójával, Léder László pszichológussal és feleségével, Puja Andrea operaénekessel beszélget Gécsek-Tóth Enikő, a Kossuth rádió szerkesztő-riportere.

Kedden Tapolyai Emőke pszichológus, a Kandela Központ alapítója és szakmai vezetője online előadására várják az érdeklődőket a házasság hete Facebook-oldalán.

Szerdán áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz a Deák téri evangélikus templomban a Budavári Gospelkórus közreműködésével, amelyen igét hirdet Cselovszky Ferenc esperes.
    

Csütörtökön a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében Család és kapcsolódások címmel tartanak konferenciát a Corvinus Egyetemen, pénteken pedig Szólj be a papnak! – Család: elvárás vagy kiteljesedés? címmel Csűrös-Varga Vanda református lelkész, Kocsis Tamás görögkatolikus pap és Sterczer Hilda hegymászó válaszol az érdeklődők kérdéseire Budapesten, a Scruton V.P. közösségi térben.   

Szombaton Jóban-rosszban, jobban! címmel Komjáthy Károly, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa tart előadást a pasaréti református templomban.
    

A hetet pedig ünnepi szentmise zárja a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban, ahol a szentmisét bemutatja Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök.
    
A központi programokon túl számos magyarországi és határon túli településen várják a szervezők előadásokkal, beszélgetésekkel, zenés estekkel, páros kalandtúrákkal, egyházi alkalmakkal az érdeklődőket. 

A házasság hete alkalmából rendkívül egyedi programot gondoltak ki a Klauzál Ház szervezői. Február 13-án Házaspár(ok) a zongor(ák)nál címmel 2 zongoraművész-házaspár ad hangversenyt, ahol a zeneirodalom legszebb alkotásaiból játszanak négy, hat és nyolc kézre írt műveket.

Ritka alkalom, amikor négy zongoraművész játszik két zongorán.

A Hegedűs házaspár és a Baráz házaspár két generációt képvisel, játékuk nem nélkülözi a jó kedvet. Különleges élményben lesz része annak, aki ellátogat erre az unikális eseményre. A nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművészt kérdeztük a Budapest Piano Quartet koncertjével kapcsolatban. A teljes interjút itt olvashatják.

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan frissülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, a www.facebook.com/hazassaghete, illetve a www.instagram.com/hazassaghete oldalon érhető el.

MTI – Főkép: Facebook

Olvasta már?