A kerület díjazott háziorvosa a harmadik oltásról

by gaalt994

A Magasház utcai rendelőben praktizáló szakember a harmadik dózis felvételének menetéről és az egészségügyi hatóságok álláspontjáról is beszélt.

Példaértékű egészségügyi munkájáért idén Guller Zoltán kapta a Dr. Bálint Béla-díjat. A több szakvizsgával rendelkező orvos kivonuló mentőorvosként kezdte pályafutását, majd kórházban dolgozott mint belgyógyász, jelenleg pedig a Magasház utcai rendelőben háziorvos. Járványügyi munkáját már egy évvel ezelőtt is méltatták, a Szent Imre Kórház Köszönet a hősöknek! című ünnepségén.

A díj kapcsán a szakember a budafokteteny.hu-nak is interjút adott, amelyben jelenlegi praxisa, élet- és szakmai pályája mellett olyan aktuális kérdések is szóba kerültek, mint például a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisa. Dr. Guller Zoltán mindenképp javasolja pácienseinek, hogy jelentkezzenek.

„A harmadik oltásra mindenki jogosult, aki a másodikat több mint négy hónapja felvette. Arra kérem a pácienseimet, hogy nálam jelentkezzenek, ha harmadik oltást szeretnének, mert akkor igazolást adunk arról, mikor kapták meg az első két oltást (alapimmunizáció) és beleírjuk, melyik oltóanyagot ajánlom harmadikként. Utána a pácienseimet az egészségi állapotuktól és koruktól függően vagy oltópontra irányítom, vagy megszervezem a beoltásukat a rendelőmben” – mondta Guller Zoltán a gyakorlat menetéről.

A szakember az illetékes hatóságok álláspontjáról is beszélt. „A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai állásfoglalása szerint a speciális védettség kialakítása érdekében harmadik oltásként az első kettőtől eltérő, más típusú vakcina a javasolt. Körzetemben a protokollt követve elsősorban a hatvan év feletti, krónikus betegségben szenvedő (szív-, érrendszeri, cukor-, anyagcsere- és daganatos betegek) és immunhiányos pácienseimet fogom harmadik oltásra buzdítani, valamint ebből a korosztályból azokat, akiket Sinopharmmal immunizáltunk. A legfontosabb teendő azonban most az, hogy az eddig be nem oltott hatvan év felettiek megkapják az első oltásukat” – mondta.

(Kiemelt kép: budafokteteny.hu)

Olvasta már?