A kísérleti jellegű házhoz menő lomtalanításról kérdeztük Krieger Krisztinát

by talastunde

Krieger Krisztina önkormányzati képviselő saját körzetében kísérleti jelleggel házhoz menő lomtalanítást kezdeményezett, amit októberben bonyolítottak le. A fővárosban erre még nem volt példa, hogy lomtalanítás céljából házhoz menjen a kukásautó. Erről a kísérletről kérdeztük a képviselő asszonyt.

Honnan jött a házhoz menő lomtalanítás megvalósításának az ötlete?

Tavaly fogalmazódott meg bennem az ötlet. Tudtam, hogy Budaörsön, ami a kerületünkhöz hasonló méretű település, működik ez a projekt. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a kerületünkben is megvalósulhatna ez. Tavaly az időközi önkormányzati képviselő-választás egyik jelöltje voltam. Sok lakossal találkoztam, igyekeztem alaposan felmérni az igényeiket. Nagyon sok panasszal fordultak hozzám a lomtalanítás kapcsán, többek között, hogy nagy kosszal jár és sok negatív járulékos eleme van. Az FKF-fel történt első sikertelen kapcsolatfelvételt követően Karsay Ferenc polgármester úr Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteshez fordult, aki a támogatásáról biztosította és közbenjárt az FKF (Fővárosi Közterület-fenntartó) illetékes vezetőinél a megvalósításért. Ezt követően ültünk le tárgyalni arról, hogyan lehetne kísérleti jelleggel elindítani a projektet. Álláspontjuk szerint Budafok-Tétény teljes területe túl nagy volt egy kísérlethez, de az én körzetem családi házas övezetében megvalósítható. Közben jött egy törvénymódosítás, mely szerint a MOL Nyrt. veszi át a hulladékkezelést, ami hátráltatta a megbeszéléseket. Ennek ellenére elkezdtük szervezni az akciót, így a tavasz végére már megvoltak a lomtalanítás dátumai, és a technikai kivitelezés módja és a törvénymódosítás miatti problémák is megoldódtak végül. Három októberi szombatra szerveztük meg a lomtalanítást Budafok 6-os számú választókörzetének családi házas területén, ami kb. 1600 háztartást jelent.

Hogyan szervezték meg az eseményeket?

 Az érintett háztartások postaládájába juttattuk el a program szórólapját, amely tartalmazta, miről szól a házhoz menő lomtalanítás, mikor és milyen módon lehet rá regisztrálni. A kért napon a kukásautó megjelent a lakosok címén. A házhoz menő lomtalanítás lényege és feltétele, hogy a lomokat nem szabad kirakni az utcára, a kerítésen belül kell tartani, amíg megérkezik érte a kukásautó, és gyakorlatilag kézből kézbe adják át a lomokat.

Hogyan zajlott le az akció?

Két kukásautót biztosított a cég alkalmanként, egy autó 20 címet tudott kiszolgálni. A három nap alatt 120 címre mehettek volna az autók. Összesen 60-65 család használta ki a szolgáltatást. Valószínű, hogy a tavaszi lomtalanítás közrejátszott abban, hogy nem jelentkeztek többen. Ettől függetlenül, nagy sikert aratott az akció azok körében is, akik nem rendelték meg, de jó ötletnek tartják a lomtalanításnak ezt a fajtáját. Ezt mi tényleg kísérleti jelleggel valósítottuk meg, mert Budapesten ilyen lomtalanítást még nem szerveztek. Személy szerint én nagyon szeretném, ha a későbbiekben kiterjeszthetnénk a kerületre, majd a fővárosra is. Az FKF szakemberei nyitottak a kérdésre, bár hozzátették, Budapest túl nagy ahhoz, hogy a közeljövőben ezt szervezetten le tudják bonyolítani, főleg a belvárosban nehéz lenne koordinálni a holmik kézből kézbe átadását.

Hogyan értékeli a kísérletet?

Nem ismétlődően, de előfordult, hogy olyan lomot akartak átadni a lakók, amit nem engedélyeztek, mint például a gumiabroncsot, amit a hulladékudvarban gond nélkül le lehet adni. Az általános lomtalanításnál pont ez az egyik probléma, hogy mindent kiraknak az emberek: a gumiabroncsot, az elektromos hulladékot is, amiket a hulladékudvar befogad. Adódtak szervezési, kommunikációs problémák, de hát erről szól a kísérleti jelleg, hogy tapasztalatokat szerezzünk. Hamarosan összeülünk a cég vezetőivel, és értékeljük az akciót, én mindenesetre sikeresnek tartom.

Olvasta már?