A magyar kultúra napján hirdették ki a Kult Portré fotópályázat győzteseit

by talastunde

Január 22-én, a magyar kultúra napján hirdették ki a Kult Portré fotópályázat győzteseit a Klauzál Házban. A pályázatra azoknak az elhivatott, szakmájukat szerető közismert és hétköznapi embereknek a portréit várták a szervezők, akik a kultúra területén dolgoznak. A Kult Portré kiállítás a fotópályázat díjazott képeit, valamint a zsűri véleménye alapján kiállításra érdemes alkotásait mutatja be, amely március 14-ig tekinthető meg.

A kiállításmegnyitón Gazdik István, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

„1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, amely a nemzeti imádságunk, a Himnusz születésének ünnepe. A magyar kultúra a nemzeti kultúrának az a tárgyi és szellemi értéke, amit mi magyarok az elmúlt évezredekben létrehoztunk, amivel az emberiség egyetemes kultúráját gazdagítottuk. A nemzeti kultúra része Budafok-Tétény civil közösségeinek értékteremtő tevékenysége éppúgy, mint Semmelweis Ignácnak a gyermekágyi láz megfékezése érdekében tett regulái vagy Puskás Öcsi, Papp László, Egerszegi Krisztina, a tehetséges XXII. kerületi sportolók eredményei is, illetve a Szamos marcipán, a Törley pezsgő, a Budafoki Dohnányi Zenekar, vagy a kerületünkben otthonra talált 100 Tagú Cigányzenekar tevékenysége is.

A magyar kultúra napján legnagyobb közös kincsünket, a magyar kultúrát ünnepeljük, az értékek sokszínű és kimeríthetetlen kincsestárát, amit évezredek folytán építettünk és építünk ma is. Azt ünnepeljük, ami emberré és magyarrá tesz bennünket. A kultúránk része a kerületünk, a közösségünk is, aminek részesei vagyunk mi magunk is. Számunkra, a kultúra közvetítésben dolgozók számára különösen kedves ünnep a mai. Hagyománynak tekinthető, hogy a Klauzál Házban kiváló kollégáimmal pályázatok kiírásában is igyekszünk emlékezetessé tenni, méltó módon ünnepelni nemzeti kultúránkat”- mondta a ház igazgatója, aki megköszönte az alkotóknak, hogy fotóikat benevezték. A pályázatra 20 alkotó 59 fotót küldött be.

A tárlatot a zsűri elnöke, Szerényi Gábor grafikus nyitotta meg, aki a közönségnek elmesélte, hogy a magyar kultúra napján született Cseh Tamás dalszerző-énekes is, akihez szoros barátság fűzte. Nem véletlen, hogy a díjátadón Joós Tamás előadóművészt kérték fel Cseh Tamás-dalok előadására.

 A szakmai zsűri tagjai:

Szerényi Gábor, grafikusművész

dr. Vankó András, a Budafoki Fotóklub elnöke

Czimbal István, grafikus, a Klauzál Ház munkatársa

Díjazottak:

1. helyezett:  Semsei Eszter – Béres Ilona és Fodor Tamás színművészekről készült képe

2. helyezett: Székelyhidi Zsolt- Ladik Katalin költőről készített képe

3. helyezett : Sörös Richard: A királyi úton című képe

Olvasta már?